KIYIKÇI MAHALLESİ’NDE BALIKÇILIK GEÇİM KAYNAĞI OLDU
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde, 40 yıl önce su altında kalan Kıyıkçı Mahallesi’nin kadınları, geçmişte ekip biçilen tarlaların yerini alan gölde balık avlamaya başladı. Aslantaş Baraj Gölü’nün inşa edilmesiyle bu mahalle su altında kalmış ve mahalle sakinlerinin bir kısmı Osmaniye ve Kahramanmaraş gibi farklı yerlere göç ederken, bazıları yeni yerleşim alanlarına taşındı. Geçimlerini tarımla sağlayan bu insanlar, baraj gölünün su tutulmasından sonra balıkçılığı meslek haline getirdi. Kadınlar, bu işin en önemli geçim kaynağı olduğunu belirtiyor.
KADIN BALIKÇILARIN GÜN YORUMU
Sabahın erken saatlerinde eşleriyle göl kenarına inen kadın balıkçılar, “vira bismillah” diyerek teknelerinin motorlarını çalıştırıyor. Ağlarını toplayan kadınlar, yakaladıkları kızıl kanat ve dikenli kefal gibi balıkları satışa hazırlıyor. Göl kenarına açılmayan kadınlar da ağ üretimi yaparak yıpranan ağları onarıyor. 30 yıldır balıkçılık yapan 66 yaşındaki Hatice Kürtül, bu işin hem güzel hem de zor tarafları olduğunu vurguluyor: “Günümüz balıkçılık ve evime ait bir ineğin bakımıyla geçiyor. Bu meslekle 4 çocuğum büyüdü. Zorluğuna rağmen bu mesleği sürdüreceğiz.”
EŞİYLE BERABER BALIKÇILIK YAPIYORLAR
Mehmet Kürtül, 1984 yılından bu yana eşiyle balıkçılık yaptıklarını belirtiyor. “Her yıl 1 Nisan’da başlanan avlanma yasağı 1 Temmuz’da sona eriyor. Eşim bana yardımcı oluyor,” diyor. Ayrıca, her gün avların miktarının değişken olduğunu ifade ediyor. Yiğit isimli bir diğer balıkçı ise, balıkçılıktan kazandıkları ile çocuklarını büyütüp evlendirdiklerini söylüyor. “Ben 75, eşim 80 yaşında ama yine de suya açılıyoruz,” diyor Yiğit.
TUTULAN BALIKLAR YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR
Balık toptancısı Özkan Türkmenoğlu, mahalleli tarafından yakalanan balıkları baraj kenarından veya ev ev gezerek topluyor. Tuttuğu balıkları tüccarlara devrediyor ve bu balıkların İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere tırlarla gönderildiğini aktarıyor. Ancak tutulan balık miktarının gün bazında değiştiğini, bazen 100 kilogram bazen de 500 kilogramdan fazla balık yakaladıklarını belirtiyor. Mahalle sakinleri, az tarım arazisine sahip oldukları için balıkçılıkla geçim sağlıyor ve kadınlar da bu işin içinde yer alarak katkı sağlıyor.