KİRLİLİKTE CİDDİ ARTIŞ OLDU
Karadeniz’de son dönemlerde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, yalnızca kirliliği değil, aynı zamanda birçok balık türünün beslenme düzenini olumsuz etkileyen mikroplastik kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını gösteriyor. Yapılan incelemelerde, derelerin yanı sıra nehirler ve çevresine bırakılan evsel atıkların, plastik ve metal gibi maddelerin, sürüklenip ulaştığı Karadeniz’de önemli bir kirlilik kaynağı oluşturduğu ortaya kondu. Araştırmacılar, bazı nehirlerin bu kirliliğin önemli kaynakları olduğunu belirlediler.
KARADENİZ’DEKİ DURUM ÇOK ÜZÜCÜ
Akdeniz ile Karadeniz’deki mikroplastik kirliliğini karşılaştıran bilim insanları, Karadeniz’deki mikroplastik miktarının Akdeniz’den daha fazla ve bu kirliliğin olumsuz etkilerinin yüksek olduğunu saptadı. Bu konuda açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, “Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin beklenenden çok daha fazla olduğunu bulduk. Bu bizi üzen bir durum oldu. Bunun çözümüne yönelik çalışmaların yapılması artık elzem boyutlara geldi” dedi.
BİLİMSEL GÖZLEMLER ÜZÜNTÜ VERİYOR
Öztürk, “Karadeniz için korkulan oldu; mikroplastik miktarı her geçen gün daha fazla artıyor. Son 10 yıla baktığımızda, yıllara göre mikroplastik parçacık sayısında ciddi bir artış oluyor” ifadesini kullandı. Bu durum, Karadeniz’in ekosistem dengesi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümünü sağlamak için gerekli adımların atılmasının acil bir konu olduğunu vurguluyor.