YANGINDA YAŞANILAN FELAKETİ ANLATTI
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangından eşini ve üç çocuğunu kurtaran diş hekimi ve iş insanı Talat Buğur, yaşadığı olayı detaylarıyla aktardı. AA muhabirine konuşan Buğur, son üç yıldır yarıyıl tatilinde aynı otele geldiklerini, bu yıl da 18 Ocak Cumartesi günü otele giriş yaptıklarını belirtti. Çocukların kayak yaptığı için erkenden kalktıklarını ve akşamları erken odalarına çekildiklerini ifade eden Buğur, yangının çıktığı gece saat 22.00 civarında odalarına girdiklerini söyledi.
KORİDORDAN GELEN SESLERLE UYANDI
Buğur, uyku sırasında koridordan gelen gürültü ve bağırma seslerini duyduğunu aktararak, “Aklıma yangın gelmedi ama hemen uyandım. Sesler koridordan geliyordu. Kapıyı açtığımda duman ve koşuşturan insanlar gördüm. Hızla kapıyı kapattım.” dedi. Otelin 7. katında bağlantılı aile odası olduklarını belirten Buğur, eşine ‘Yangın var, çocukları kaldır.’ diye bağırdığını, herkesin hemen kalktığını ancak kesinlikle bir alarm sesi duymadıklarını söyledi. “Uyanmamız tamamen benim duyduğum sesle oldu.” ifadelerini kullandı.
PENCEREDEN KAÇIŞ PLANIYLA HAREKET ETTİLER
Buğur, odanın penceresini açtığında dumanların çatıdan çıktığını görünce koridora çıkmamaya karar verdiğini belirtti. “Karbonmonoksit zehirlenmesinin yangınlarda etkili olduğunu biliyordum. O yüzden dışarı kaçış planımızı yaptık. Eşim ‘çarşafları birleştirelim’ dedi, biz de çarşafları birleştirip aşağı uzattık.” diyerek tahliye planlarını anlattı. Cam parçalarının düşmeye başladığını aktaran Buğur, otelde 3-4 gencin merdiven getirmeye çalıştığını söyledi. Nitekim, birlikte merdiveni kullanarak yan odadan üç kişi ve kendisi beş kişi tahliye oldular.
TAM ZAMANINDA HAREKET EDİLDİ
Kaygan zemin nedeniyle merdivenin sabit durmadığını dile getiren Buğur, “Çocuklarımın ikisi 7, biri 10 yaşında. Mesafeyi merdivenden inmeleri zorlu oldu. Bir arkadaşımız, Hatay depreminde enkazdan çıkmış biriydi ve çocuklarımı motive ederek inmelerinin güvende olmasını sağladı.” dedi. Saat 03.30 sularında uyandığını ifade eden Buğur, otelden çıkabildiklerinde saatin 04.10 olduğunu kaydetti.
CAM KIRMAYA BAŞLAYAN İNSANLAR VARDI
Yangın sırasında her yerden yardım çığlıklarının geldiğini belirten Buğur, “Cam kırığı seslerini duyuyordum. İnsanlar hava almak için camları kırmaya başlamıştı.” diye konuştu. Odası açıldığında birçok kişinin merdivene doğru koştuğunu gördüğünü ve bu sırada, “Çalışma ortamında hızlı bir karar vermek gerekiyordu. Eğer hızlıca binayı terk edebilseydik, kayıplar daha az olabilirdi.” ifadelerini kullandı.
SİRENLERİN ÇALMAMASI BÜYÜK HATA
Tahliye olduktan sonra itfaiyenin olaya müdahale ettiğini aktaran Buğur, “İnsanlar sepette tahliye edildi. Ancak biz otelde yangın merdiveni olduğunu bilmiyorduk ve sirenler hiçbir şekilde çalmadı.” dedi. Yangın alarm sisteminin aktif olmaması durumunda insanların hayatlarını kaybetme riskinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Buğur, olay sonrası devletin kendileriyle temas kurduğunu ve ihtiyaçlarının sorulduğunu, bu süreçte devletin yanlarında olduğunu bildirdi. Ancak üzücü bir şekilde, otelde kalan üç kişiden birinin hayatını kaybettiğini belirterek, bu olayın herkes için önemli dersler çıkarması gereken bir durum olduğunu ifade etti.