CUMANIN ANLAM VE ÖNEMİ
Cuma mesajları 2025, hem geleneksel hem de yeni içerikleriyle insanların kalbine dokunuyor. Dualı, hadisli ve ayetli mesajlar ile bu kutsal günü en güzel şekilde karşılamak mümkün. Kısa ve öz hayırlı cumalar mesajları, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında paylaşmaya oldukça uygun. İşte sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel Cuma mesajları…
ANLAMLI VE KISA CUMA MESAJLARI
“Kalpler duada buluşsun, dualar kabul olsun. Hayırlı Cumalar!”
“Gönüllere ferahlık, kalplere huzur dolsun. Hayırlı Cumalar!”
AYETLİ CUMA MESAJLARI
“‘Şüphesiz ki namaz, müminlere vakitleri belirlenmiş bir farzdır.’ (Nisa Suresi, 103) Hayırlı Cumalar!”
“‘Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin!’ (Zümer Suresi, 53) Bereketli Cumalar!”
“Allah’a davet eden, salih amel işleyen ve ‘Ben gerçekten Müslümanlardanım’ diyen kimseden daha güzel sözlü kim olabilir?” (Fussilet Suresi, 33. Ayet)
HADİSLİ CUMA MESAJLARI
“Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurdu: ‘Cuma günü, günlerin en hayırlısıdır.’ Hayırlı Cumalar!”
“Resulullah (s.a.v) buyurdu: ‘Kim cuma günü gusleder ve erkenden camiye giderse, her adımı için bir yıllık nafile oruç ve namaz sevabı yazılır.’ Hayırlı Cumalar!”
“Ümmetimin bayramları içinde Cumadan daha kıymetli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan değerlidir.” (Hadis-i Şerif, Buhari)
DUALI CUMA MESAJLARI
“Ey Rabbim! Sana açılan elleri, sana yönelen gönülleri, sana bükülen boyunları, sana yalvaran dilleri, ne olur boş çevirme. Amin. Hayırlı nurlu cumalar.”
“Allah’ım! Bizleri rahmetinin o engin lütfuyla bağışla, bize merhamet et. Bize hidayet ver ve sırat-ı müstakimden ayırma. Hayırlı Cumalar.”
CUMA NAMAZI VE İBADETİ
Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekat, farzdan sonra dört rekat olmak üzere toplam sekiz rekat da sünneti vardır. İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre farzdan sonra kılınacak sünnet, bir selamla dört ve bir selamla iki rekat olmak üzere toplam altı rekattır. Bu görüş, Hz. Ali’den rivayet edilmiştir. Cuma namazı kılınırken ilk sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaat dinî konularda bilgilendirilir ve yönlendirilir. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekat Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet ederken: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” der.
Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir. Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur. Son oturuşta: Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Sonra, cami içinde ikinci ezan okunur. Sonrasında, İmam hutbe okumak üzere minbere çıkar. Hutbe okunurken cemaatin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur. Hatip dua ederken, cemaat sesli âmîn demez, içinden sessiz söyler. Namaz kılarken yapılması haram olan her şey, hutbe dinlerken de haramdır. Hutbe okunduktan sonra müezzin kamet getirir ve cemaat ile iki rekat Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi kılınır. Niyet şöyle edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”
Sonrasında, dört rekat son sünneti, bu niyetle kılınır: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.” Bu sünnet, ilk sünnet gibi kılınır. Böylece temel itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.