KÜRTİNMENİN KÜLTÜREL ÖNEMİ
Batman’ın Gercüş ilçesinde kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan meşe palamudu, sonbahar aylarında toplanıyor ve kış boyunca tüketiliyor. Gercüş ilçesine bağlı Kömürcü köyünde dağlık alanlarda yetişen meşe palamutları, vatandaşlar tarafından toplanarak kışın soba üzerinde pişirilip yeniyor. Bu doğal lezzet, hem çiğ hem de pişirilmiş halde sevilerek tüketiliyor.
MEŞE PALAMUDUNUN LEZZETİ VE SAĞLIK FAYDALARI
Meşe palamudunun herkesin beğendiği bir tat olduğunu ifade eden yerel halk, özellikle ince bir kıvamda pişirilen palamudun daha lezzetli olduğunu, bunun kışın çerez gibi tükettiklerini belirtiyor. Meşe ağacının meyvesi olan meşe palamudunun diyabet hastalığı ve sindirim sistemi gibi pek çok sağlık sorunu için faydalı olduğunu söyleyen Kutbettin Alpaslan, “Buraya meşe palamutlarını toplamaya geldik. Hastalıklara karşı şifa deposudur. Çiğ de yeniliyor, pişirilmiş de yeniliyor. Çiğken yediğinde hafiften acımsı bir tadı var ama pişirildiğinde çok güzel bir tadı vardır. Eskiden vatandaşlar bunları satıp geçimini bile sağlıyorlardı. Şu an kimse satmıyor. Herkes çuvallarla toplayıp, kışın çerez niyetine tüketiyor” diyor.
TOPLUMSAL PAYLAŞIM VE GELENEKLER
Gercüş’te meşe palamudu toplayanlar, bu geleneksel uygulamanın kış mevsiminde toplumsal bir paylaşım ortamı yarattığını, aynı zamanda doğayla olan bağlarını güçlendirdiğini dile getiriyor. Meşe palamudunun halk arasında gelenekselleşmesi, kış aylarında toplumsal dayanışmayı artırırken, sokakta sohbetler ve yadigâr hikayelere de kapı aralıyor.