Kızık Kilimi Coğrafi İşaretle Korunuyor

KIZIK KİLİMİNİN KORUNMASI

Tokat’ın Kızık köyüne ait olan geleneksel Kızık kilimi, yapılan Ar-Ge çalışmaları ve coğrafi işaret tescili ile hem kültürel miras olarak yaşatılıyor hem de kadınlara ekonomik kazanç sağlıyor. Oğuzların Kızık boyuna özgü olan bu kilim, kadınların duygularını ve düşüncelerini yansıtan farklı motifleriyle dikkat çekiyor. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsü iş birliği ile gerçekleştirilen bu Ar-Ge çalışmaları ve saha araştırmaları sonucunda Kızık kilimi, coğrafi işaret alarak koruma altına alındı.

Kızık kiliminin coğrafi işaretle korunması, geleneksel el sanatının yaşatılmasına ve kadınların ekonomik durumlarını güçlendirmeye katkı sağlıyor. Tokat Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden Serap Buzludere, “Kadınlarımızın duygularını, düşüncelerini, sevinçlerini ve üzüntülerini aktardığı Kızık kilimi, kendine özgü desenleri ve dokuma tekniğiyle ön plana çıkmakta. Kilimlerimizdeki desenler yöremizin tarihini, kültürünü ve yaşam tarzını yansıtmaktadır. Yapılan Ar-Ge çalışması ve saha araştırmaları sonucunda Kızık kilimi coğrafi işaret başvuru sürecini öz kaynaklarımızla tamamlayarak, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsü olarak şehrimizin markalaşmasında artı bir değer yarattık.” şeklinde ifade ediyor.

KIZIK KÖYÜ’NÜN TARİHİ VE GEÇİM KAYNAKLARI

Kızık köyü, Oğuzların bir bölümünü oluşturuyor ve göçebe bir hayat sürmüş bir geçmişe sahip. Kültür Derneği Başkanı Ahmet Öztek, “Ana geçim kaynaklarından biri de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Koyunculuk, özellikle de keçi yetiştiriciliği burada çok önemli. Koyunların etinden, sütünden ve yününden faydalanıyorlardı. Kış aylarında ise yün, ip haline getirilir ve bu yün doğadan topladıkları otlarla boyanarak kilim haline getirilirdi.” diyor. Kızık köyünde sadece kilim değil, çuval, heybe, tuzluk, çanta ve yolluk gibi çeşitli dokumalar da yapılıyordu.

KÜLTÜREL DEĞERLERİN YAŞATILMASI

Kızık köyünde geleneksel dokuma sürekli bir gelenek olarak sürdürülüyor. Her erkeğe ve kıza, evlendiğinde bu kilimlerden yapılıyor. Nişanlı kızlar, toplumda ifade edemedikleri duyguları motifler aracılığıyla dokuyarak, gelecekteki eşlerine mesaj iletiyorlardı. Ancak günümüzde geleneksel Kızık kilimi, fabrikasyon ürünlere karşı bir miktar zorluk yaşıyor. Ahmet Öztek, “Bu tür projeleri her zaman destekliyoruz. Kültürel değerlerimiz toprağa gömülmez. Su yüzüne tekrar çıkar,” diyerek düşüncelerini paylaşıyor.

ÖNEMLİ

Vanda Moğol Kentine Dair Keşif Yapıldı

Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Şahin, Hanköy'deki Aladağ ören yerinde Anadolu'daki ilk Moğol kenti olabileceği yönünde önemli bir keşif gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Kuzey Anadolu Fayı 7.2 Deprem Riski Barındırıyor

Erzurum'un Pasinler ilçesinde 4,5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Uzmanlar, Kuzey Doğu Anadolu Fayı'ndaki hareketliliğe dikkat çekerek 7 büyüklüğünde depremler olabileceği uyarısında bulundu.

Daha Fazlası!