Kovid-19 SONRASI KOAH ARTIYOR
Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İrfan Eser, Kovid-19 salgını sonrasında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) vakalarının arttığını belirtiyor. Eser, birçok hastada salgının bıraktığı hasarların sürdüğüne işaret ederken, yeni çekilen tomografilerde hala Kovid-19’un izlerine rastladıklarını aktarıyor. Özellikle sigara içen bireylerde KOAH’ın daha fazla görüldüğünü vurgulayan Eser, hastaların solunum yollarında daralma ile öksürük, nefes darlığı ve balgam şikayetleri yaşadığını ifade ediyor. “KOAH, dünyadaki ölümlerde kanser ve kalp krizinden sonra üçüncü sırada geliyor, dikkat edilmesi gereken ciddi toplumsal sağlık sorunu” diyor.
KOAH EVRELERİ VE TANISI
Eser, KOAH’ın dört evresinin bulunduğunu, ilk evrede tanının zor olduğunu ve kişilerin normal yaşamlarına devam ettiğini belirtiyor. Bu evrede zaman zaman öksürük ve balgam görülebiliyor. İkinci evrede hastanın her gün öksürmeye ve balgam çıkarmaya başladığını, ayrıca efor gerektiren faaliyetlerde zorluk çektiğini dile getiriyor. “En kesin tedavi, ikinci evrede yapılabilir” diyen Eser, bu evrede sigara bırakmanın en etkili tedavi yöntemi olduğunu belirtiyor. Üçüncü evrede öksürük, nefes darlığı ve balgam belirtilerinin tamamen yerleştiğini, hastaların gece bile nefes darlığı çektiğini vurguluyor. Dördüncü evrede, günlük işler bile zorlaşmakta ve bireylerin hareket kabiliyetleri kısıtlanmaktadır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE ÖNERİLER
Hastalara balgam sökücü, öksürük kesici ve solunum yollarını genişletici tedavi uygulandığını belirten Eser, KOAH tedavisinde yeni yöntemler bulunduğunu aktarıyor. Tedavi yöntemlerinin hastaların daha rahat nefes almasını sağladığını, günlük işlerini yapabilmelerine olanak tanıdığını kaydediyor. Bu tedavilerin hem hastanın ömrünü uzattığını hem de yaşam konforunu artırdığını ifade ediyor. KOAH’ın özellikle birinci ve ikinci evresindeki hastalar için önerilerde bulunan Eser, “KOAH’lı hastalar sigara kullanıyorsa hemen bırakmalı, içilen ortamlarda bulunmamalı, günlük 30 dakikayı aşmayan hafif egzersizler yapmalı, bol sıvı tüketmeli, kabızlık ve gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmalı, sulu yemekler tercih etmelidir” şeklinde konuşuyor.