HALKEVİ BİNASI YENİDEN FAALİYETE GEÇTİ
Kocaeli’de Cumhuriyet döneminin ilk önemli eserlerinden biri olan Halkevi binası, 2020 yılında restorasyon çalışmaları için boşaltıldı. Yapılan restorasyon çalışmalarının ardından bina, bugün ‘Halkevi Gençlik Merkezi’ ismiyle yeniden hizmete açıldı. 1937 yılında temeli atılan ve 1941 yılında açılışı yapılan Halkevi binası, Adana Halkevi Binası ve Ankara Opera Binası ile birlikte Türkiye’deki ilk üç örnekten biri olarak kabul ediliyor. 2020 yılında yapılan yenileme kararıyla Gebze Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda mevcut binanın yıkım yerine güçlendirme ve onarım işlemlerine karar verildi.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
2024 yılının Temmuz ayında restorasyon çalışmaları tamamlanan bina, restorasyonu gerçekleştiren firmadan Kocaeli Valiliği’ne, ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Daha önce halk eğitim merkezi ve akşam sanat okulu olarak kullanılan bina, yenileme çalışmaları sonucunda bir gençlik merkezi halini aldı. İçinde bulunan kütüphaneye Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın isminin verildiği açılış da, onun vefat yıl dönümü olan 14 Ocak tarihine denk getirildi. Bugün düzenlenen açılış törenine Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Açılışta Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı tarafından bir tiyatro oyunu sergilendi.
GENÇLERE YÖNELİK FONKSİYONLAR VURGULANDI
Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, süreci detaylarıyla anlattı. Büyükakın, “Bu tür projelerin hayata geçirilmesi zor bir süreçtir, bunu başarmak büyük bir başarıdır ama asıl önemli olan, bu binaların işlevselliğini sağlamak ve sürdürülebilirliğidir. Bu bina, ortak hizmet projesi olarak şehrimize katkı sunacak. Şehrimizde yapılan 9’uncu kütüphane devreye girdi. Gençlerle gerçekleştirdiğim tüm programlarda yeni tür kütüphaneler talep ettim” ifadelerini kullandı. Halkevi’nin isminin değiştirilmesinin mümkün olmayacağını da belirten Büyükakın, “Adı yine ‘Halkevi’ ama ‘Halkevi Gençlik Merkezi’ olarak adlandırılmıştır. Çünkü buradaki ana fonksiyon gençlere yönelik olacaktır. İçindeki kütüphanenin ismi ise farklı bir anlam taşıyor” dedi.
GENÇLER İÇİN AKTİVİTE YERİ OLACAK
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, restore edilen binanın gençler için güzel bir mekan olduğunu vurgulayarak, “İnşallah yeni işlevlerle gençlerimiz için harika bir buluşma ve aktivite alanı olur. Kütüphanesi ve diğer olanaklarıyla onların geleceğe hazırlanması için destek sunan bir mekan olmasının yanı sıra, burada unutulmaz anılar yaşayacakları, dolu dolu zaman geçirecekleri bir yer olacaktır” dedi. (DHA)