KOLOMBİYA POLİSİ FERUDUN MÜLDÜR’Ü KENDİSİNE TESLİM OLDUĞUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI
Kolombiya polisi, Türkiye’de suç örgütüne üye olmak ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmak suçlarından aranan Ferudun Müldür’ün, başkent Bogota’da Uluslararası Polis Teşkilatı’na (Interpol) teslim olduğunu bildirdi. Kolombiyalı yetkililer, Müldür’ün Brezilya’dan Türkiye’ye uyuşturucu madde kapsülleri taşıyan kuryeler aracılığıyla kaçakçılık yaptığını iddia etti. Kolombiya medyasına göre Müldür, 2023 yılı itibarıyla Kolombiya’da yaşamaktaydı ve yakalanmamak için sürekli yer değiştiriyordu.
MÜLDÜR’ÜN TESLİMİ VE AÇIKLAMALAR
Kolombiya Ulusal Emniyet Müdürü Tuğgeneral Carlos Fernando Triana Beltrán, 16 Nisan’da yaptığı açıklamada, Müldür’ün Türkiye tarafından suç örgütüne üye olmak ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla arandığını, bu nedenle kendisi hakkında bir yakalama kararı çıkarttıklarını söyledi. Beltrán, “İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iadesi talep edilen şahıs, Brezilya’dan kokain kapsülleri yutarak Atatürk Uluslararası Havalimanı’na götüren kuryeleri kullanarak uyuşturucu kaçakçılığı yapmıştır” şeklinde konuştu. Beltrán ayrıca, Müldür’ün “iki yıl önce Kolombiya’ya düzensiz giriş yaptığını, ancak Interpol Ulusal Merkez Bürosu’nun baskısı üzerine gönüllü olarak teslim olduğunu” ifade etti.
İADE SÜRECİ HAKKINDAKİ BİLGİLER
Açıklamada, Müldür için ilerideki resmi prosedür hakkında detay verilmedi ancak “2025 yılında 88 suçlunun iadesinin gerçekleştiği” bilgisi vurgulandı. BBC Türkçe, şüpheliyle ilgili Interpol’den bilgi talep etti fakat henüz bir yanıt alamadı. Kolombiya medyası, Müldür’ün 2023 yılında yasa dışı yollarla Ekvador’dan Kolombiya’ya girişi sırasında yakalanmamak için farklı kiralık odalarda kaldığını bildirdi.
BREZİLYA’DAKİ SÜREÇ VE İLTİCA TALEBİ
RCN’nin haberine göre, Müldür’ün Brezilya’da da bir yargı süreci geçirdiği belirtildi. BBC Brezilya Servisi’nin ulaştığı belgelere göre, Müldür o dönemde Brezilya vatandaşı bir kadınla birlikteliği ve yasal olarak çalıştığı bir işten de bahsederek iltica başvurusunda bulundu. Müldür, Türkiye’de adil yargılanma şartlarının olmadığını ve etnik kimliğinin Kürt olmasının durumu zorlaştırdığını öne sürerek iade talebine karşı çıktı.
DUYURULAR VE OLAYLARIN GELİŞİMİ
Yargı makamları, Müldür’ün bu iddialarını kabul etmedi. Ancak, iltica başvurusunun sonuçlanmasını bekleyerek iade sürecinin nihai kararını ertelemeyi tercih etti. Müldür’ün bir süre Brezilya’da hapis yattığı, sonrasında pasaportunu teslim etmesi şartıyla hapis cezasının ev hapsine çevrildiği kaydedildi. 2019 yılında elektronik kelepçe takılan Müldür’ün, 2020 yılında yetkililer kelepçeden sinyal almadığını fark etti. Uyuşturucu madde taşıma yolu ile kaçakçılık yöntemi, Müldür’ün organize ettiği bir suç olarak nitelendiriliyor. Bu yöntem, dünya genelinde suç örgütlerinin sıkça kullandığı bir yöntem olmaktadır.