INTERMODAL TAŞIMACILIĞA YENİ DÜZENLEMELER
Demir ve kara yoluyla gerçekleştirilen yurt içi intermodal taşımacılık, artık kombine taşımacılık faaliyetleri arasında yer alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kombine Taşımacılık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulamaya girdi. Bu düzenlemeyle, çevreye duyarlı taşımacılık yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi hedefleniyor. Kombine yük taşımacılığının içerisine demir yoluyla intermodal taşımacılık da dahil edildi. Bu taşıma yöntemi, yurt içindeki yüklerin demir ve kara yolu geçişli taşınmasını ifade ediyor; burada sadece yükün bulunduğu taşıma biriminin elleçlendiği işlemler gerçekleştiriliyor.
DİKKAT ÇEKEN KULLANIM KOŞULLARI
Demir yoluyla intermodal taşımacılıkta, yükün elleçlendiği ve teslimatın yapıldığı adresler için en fazla 150 kilometre mesafedeki demir yolu yük istasyonları veya lojistik merkezlerin kullanılması zorunlu hale geliyor. Kombine yük taşımacılığı ve demir yoluyla intermodal taşımacılık faaliyetinin başlangıç noktası, tek yükleme noktasında taşıma birimine yüklenen eşyayı belirtiyor. Bitiş noktası ise, eşyanın boşaltıldığı tek boşaltma noktasını ifade ediyor.
YEŞİL LOJİSTİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Yönetmelik, yeşil lojistik uygulamalarına ilişkin çeşitli esasları da düzenliyor. Yeşil lojistik hizmeti almak için, işletmelerin bir önceki yıl en az 200 kombine yük taşımacılığı veya 200 demir yoluyla intermodal taşımacılık seferi gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Ayrıca, işletmenin enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikle sağlandığını gösteren belgelerin yanısıra, tesislerinde belirli oranlarda sera gazı içeren iklimlendirme sistemleri kullanmayı da şart koşuyor. Yeşil lojistik belgesi başvuruları ise, Bakanlık tarafından en geç 90 gün içinde değerlendirilecek. Bakanlık, yeşil lojistik belgesi başvurularını, bir defaya mahsus olan 30 günlük bir süre içinde kabul edecek.