Değişen talepler, artan fiyatlar ve sınırlı kredi imkanları, gayrimenkul sektöründe önemli dengelerin değişmesine neden oldu. Konut satışlarında azalma yaşanırken, arsa-tarla satışları canlılığını koruyor. Ticari gayrimenkul alanında ise profesyonellere hitap etmesi nedeniyle bireysel yatırımcılar için zorlu bir dönem devam ediyor. İşte sektördeki uzman görüşleri ve piyasada yaşananlar.
2023 Ocak-ekim döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.3 düşerek 993 bin 835’e geriledi. Artan fiyatlar, yüksek faiz oranları, kredi sınırlamaları ve mevduat faizindeki artış, konut talebinde düşüşe neden oldu. İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, faiz oranlarındaki artışın kredi kullanımında yüzde 60’lık bir azalmaya yol açtığını belirtti. Ancak kredili olmayan satışlarda hafif bir gerileme olmasına rağmen, konut satışları adet olarak hala güçlü görünüyor.
Pandemi sonrası artan müstakil yaşam isteği ve deprem endişesi, arsa-tarla satışlarını tetikleyen önemli faktörler oldu. Yılın ilk 7 ayında 942 bin 485 adet arsa, tarla ve işyerinden oluşan ‘konut dışı gayrimenkul’ satışı gerçekleşti. Tarla ağırlıklı olarak arazi satışlarında son üç yılda hızlı bir artış yaşanırken, uzmanlar tarla piyasasının balon riski taşıdığına dikkat çekiyor.
Ofisler, işyerleri ve sanayi siteleri, ticari gayrimenkul seçenekleri arasında öne çıkıyor. Ancak bu alanlar genellikle diğer gayrimenkullere kıyasla daha yüksek satış bedellerine sahipler. Konuttaki kira sınırlamalarının ticari mülklerde olmaması avantaj sağlasa da, bu tip mülklerin profesyonel yatırım ve işletme gerektirdiği unutulmamalı. Konut dışı gayrimenkul piyasasında ise daralmanın beklendiği bir döneme girildiği ifade ediliyor.
Gayrimenkul piyasasında konut, arsa ve ticari alanlarda yaşanan değişiklikler, hem talep hem de fiyat dinamiklerini etkiliyor. Yatırımcılar için önemli bir dönemeçte olan sektör, uzman görüşleri doğrultusunda dikkatle takip edilmeye devam ediyor.