ULUSLARARASI ARAŞTIRMA EKİBİ RASTGELE KELİMELERİ OLUMSUZ GÖRSELLERLE İLİŞKİLENDİRDİ
Uluslararası bir araştırma ekibi, gerçekleştirdikleri bir deneyde 37 katılımcıdan rastgele kelimeleri olumsuz görsellerle bağdaştırmalarını istedi. Bu deneyin ardından, elde edilen ilişkilerin yarısını yeniden programlamayı ve kötü anılara müdahale etmeyi hedeflediler. Katılımcılara sunulan tanınmış veri tabanları, insan yaralanmaları ya da tehlikeli hayvanlar gibi olumsuz görüntüler ile sakin manzaralar veya gülen çocuklar gibi olumlu görseller içeriyordu.
HAFIZA EĞİTİMİ VE YENİDEN KODLAMA SÜRECİ
İlk akşam, katılımcılar olumsuz görselleri araştırma amacıyla oluşturulmuş anlamsız kelimelerle ilişkilendirmek üzere hafıza eğitimi aldı. Ertesi gün, uyku ile pekişen bu anılar üzerine, kelimelerin yarısı olumlu görsellerle ilişkilendirilerek yeniden kodlanmaya çalışıldı. İkinci akşam, katılımcıların sakin göz hareketleri (NREM) uyku fazı esnasında, hafıza depolamadaki önemli bir dönemde, anlamsız kelimelerin ses kayıtları dinletildi. Bu süreçte, beyin aktiviteleri elektroensefalografi (EEG) ile takip edildi.
DUYGUSAL HAFIZA İŞLEMEDE TETA DALGASI AKTİVİTESİ
Deney sırasında, beynin duygusal hafıza işleme ile ilgili teta dalgası aktivitesinin, sesli hafıza ipuçlarına yanıt olarak arttığı ve olumlu ipuçlarında belirgin şekilde daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu bulgular, olumsuz anıların yeniden programlanması sürecinde hafızanın işlenmesinin önemini vurguluyor.