MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLANDI
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50’den yüzde 47.5’e çekti. Bu durum, piyasa beklentilerinin de üzerinde bir indirim anlamına geliyor. İhtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde faizlerin düşüp düşmeyeceği ise merak konusu. Ticari kredilerde ciddi bir faiz indirimi beklentisi oluştu. Peki, kredi ile ev ya da araba almak için beklemek gerekiyor mu? Ekonomist Muhammet Bayram konuyu değerlendirdi.
BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BİR İNDİRİM YAPILDI
Merkez Bankası, yılın son faiz kararını açıklarken sürpriz bir indirim gerçekleştirdi. Piyasalar 150 baz puanlık bir indirim beklerken, TCMB 250 baz puanlık bir indirim yaptı. Faiz indiriminin ardından, özellikle vatandaşlar kredi faizlerinin seyrini yakından takip ediyor. Peki, bu yüzde 2.5’lik faiz indirimi kredi faizlerine aynı oranda yansır mı? İleriki süreçte faiz indirimleri devam eder mi? Milliyet.com.tr’nin haberine göre, bu konularla ilgili olarak Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu sözleri aktardı: “Merkez Bankası önceki dönem faiz kararında hizmet enflasyonundaki belirgin iyileşme sinyalinden bahsetmişti. Bu dönemde enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün daha belirgin hale gelmeye başladığını ifade ederek, ‘belirgin ve kalıcı iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası devam edecektir’ dedi.”
GECELİK FAİZ KORİDORU DÜZENLEMESİ
Merkez Bankası, 150 baz puanlık beklentinin üstüne çıkarak 250 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi. Gecelik faiz koridorunda 150 baz puanlık artı ve eksi yönlü bir pencere açarak, gerektiğinde politika faizini yüzde 49’a ya da yüzde 46’ya indirebileceğini belirtti. Bu durum, sıkı para politikasını sürdürmek adına önemli bir fırsat sunuyor. Enflasyonist bir ortam söz konusu olursa bu koridor aracılığıyla bankaların faiz politikalarının belirleneceği öngörülüyor. Eğer enflasyon beklenenden daha iyi seyrini sürdürürse, TCMB, politika faizini indirmeden bankaların gecelik faizini yüzde 46 seviyesine çekebilecek.
KREDİLERDE FAİZ İNDİRİM BEKLENTİLERİ
Tüketim tarafında talebin güçlü seyretmesi nedeniyle ihtiyaç kredisi, taşıt ve konut kredilerinde büyük bir faiz indirimi beklenmiyor. Piyasanın fonlanması, reel sektörün rahatlaması için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. “İhtiyaç kredisi çekecekler bu faiz oranından kredi alıp ihtiyaçlarını karşılayabilir ve 2025 yılındaki faiz indirimine göre kredilerini yapılandırabilirler” diyen Bayram, taşıt ve konut kredisi çekenlerin ise yüksek faiz oranlarıyla ödeme yapmaya devam edeceğini aktardı.
ALIM İÇİN BEKLEMEK GEREKİR Mİ?
Eğer acil bir ihtiyaç yoksa ev veya araba almak için faizlerin daha da düşmesini beklemek mümkün. Merkez Bankası’nın 2025 yılında sadece 8 kez faiz toplantısı yapabileceği ve zamanı geldiğinde büyük faiz indirimleri gerçekleştirebileceği ileri sürülüyor. Şu anda politika faizinin gizli bir şekilde yüzde 46 seviyesine geldiği düşünülüyor. Yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun yüzde 45 civarında olması bekleniyor. Yıllık enflasyonla uyumlu bir faiz politikası izleneceği öngörülüyor. Bu çerçevede, mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 40’ın altına düşebileceği tahmin edilerek, Ocak ayında bir pas geçilmesi durumunda, Şubat ayında ve en kötü ihtimalle Mart ayında ikinci faiz indiriminin gerçekleşeceği ifade ediliyor.