TÜKETİCİLERİ UYARAN AÇIKLAMALAR
Kredi kartı kullanan pek çok kişi için önemli bir durum ortaya çıktı. Tüketici dernekleri, kredi kartlarında biriken puanların kullanıcıları doğrudan etkilediğini belirtiyor. Özellikle yıl sonlarında bazı kredi kartlarındaki biriken puanların belli bir süre içinde geçerliliğini kaybettiği, bu tarihten önce kullanılmadığı takdirde kaybolacağına dikkat çekiliyor.
KREDİ KARTI SORUNLARI
Kredi kartları, Türkiye’de tüketicilerin karşılaştığı başlıca sorunlardan biri olmayı sürdürüyor. Yıllık olarak bankaların 65 milyar TL kredi kartı aidatı topladığı ülkede, kart sahipleri yüksek faiz oranlarıyla birlikte, ek olarak alınan bu aidatlar nedeniyle ekonomik zorluk yaşıyor. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Kredi kartı üzerinden tüketiciler birçok sorunla karşılaşmakta çünkü ülkemizde kredi kartı bir yaşam kartı haline gelmiş durumda. Bu nedenle yüksek faiz ödemelerine rağmen, bir de bankaların yıllık kart aidatı adı altında ücret talep etmeleri, tüketicilerimizi daha zor bir duruma sokmuştur” ifadelerini kullanıyor.
TALEPLERİN REDDEDİLMESİ
Yılmaz, tüketicilerin yaşadığı sıkıntıları vurguladı. “Son günlerde kredi kartlarına ilişkin tahsil edilen ücretlerin geri alınamayacağına dair sürekli derneğimizi arayan tüketiciler var. Üzülerek belirtmek isterim ki, Merkez Bankası’nın yayınladığı tebliğ doğrultusunda, hakem heyetlerinde de yıllık kart ücretinin alınabileceğine ilişkin tüketici talepleri reddedilmektedir. Tüketicilerimizin kredi kartı aidatlarının iadesine ilişkin talepleri varsa, dernekten hukuki bir destek alarak başvuruda bulunmaları çok daha yerinde olacaktır” dedi.
TÜKETİCİ KORUMA KANUNU
Ayrıca, 6 ay boyunca kullanılmayan kredi kartlarından ücret alınamayacağını kaydeden Yılmaz, “Kendi talepleri olmaksızın tüketicilere sunulan kredi kartlarından ücret alınamaz. Dernek olarak görüşümüz, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 4’üncü maddesine göre, kanunun ruhuna uygun ve tüketiciyi koruyacak şekilde bakanlıktan görüş alındıktan sonra tebliğ ve yönetmeliklerin uygulanması gerektiğidir. Tüketicinin korunmasına ilişkin tüketici kanununa uygun olmadığını iddia ediyoruz” şeklinde konuştu.
YILLIK KART AİDATI MİKTARI
Yılmaz, bankaların tüketiciden aidat alacaksa bunu doğru bir şekilde yapmaları gerektiğini belirterek, “Ülkemizde 130 milyona yakın kredi kartı bulunmakta. En azından 1 TL alınmış olsa 130 milyon TL eder. 130 milyon kredi kartını düşündüğümüzde ve en düşük limitin 500’ün üzerinde olduğu varsayıldığında, yaklaşık 65 milyar TL yıllık kart aidatı alınıyor demektir. Tüketici örgütleri olarak, eğer bankalar tüketiciden mutlaka kart ücreti alacaklarsa, kart maliyetini sunarken bunu alabilirler” ifadelerini kullandı.
ÜCRETSİZ KREDİ KARTI BİLGİSİ
Bankaların, ilk yıl 2 katı, 2’nci yıl ise 4 katından fazla limit veremeyeceğine dair bilgi veren Yılmaz, “Tüketici, bankalara kredi kartı talebinde bulunduğu zaman, bankaların en azından tüketiciye ücretsiz bir kart konusunda bilgilendirme yapmaları zorunluyken, birçok tüketiciden aldığımız şikayetlere göre, ücretsiz kredi kartından haberleri olmadığını ve bu konuda bilgilendirilmediklerini görmekteyiz” dedi.
TÜKETİCİLERİN ÇOĞUNLUĞU KORUNMAKTA
Yılmaz, bu konudaki şikayetleri aktarmaya devam etti. “Hiçbir talep olmadan bankaların limit artırdığını” söyleyen Yılmaz, “Tüketicinin elindeki 10 kartı nasıl izah edebilirler. Bu nedenle sadece tüketiciyi amibine tabirle yolmak adına, istedikleri kartı ve istedikleri şekilde limit artırarak tüketiciden hak etmediği paraları almaktadırlar. Kendi kredi kartım üzerinden talebim olmaksızın her yıl bankalardan limitinizi artırdık diye mesaj alıyorum ve itirazda bulunuyorum. Ancak birçok tüketici, ihtiyaç duyduğu için yaşamını sürdürebilmek adına buna mahkum olup, bu ücretleri ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle tüketicinin korunması gerekmektedir” şeklinde sözlerini sonlandırdı.