Kripto para piyasalarında son günlerde yaşanan hareketlilik, Mart ayında spot Bitcoin ETF’lerinde kaydedilen önemli artışlarla bir kez daha doruk noktasına ulaştı. CoinTR Araştırma Departmanı’nın hazırladığı son rapora göre, Mart ayında spot Bitcoin ETF’leri, işlem hacminde 111 milyar dolarlık bir artışla dikkat çekti. Bu rakam, özellikle Grayscale ve BlackRock gibi dev isimlerin piyasaya hakim olduğu Şubat ayındaki işlem hacminin neredeyse üç katı kadar bir artışı temsil ediyor.Özellikle BlackRock’ın IBIT ve Fidelity’nin FBTC ETF’leri gibi ürünler, yönetim altı varlıklarda önemli başarılar elde ederken, Grayscale’in GBTC’si de belirgin çıkışlar gerçekleştirdi. Bu gelişmeler, Bitcoin yatırım ürünlerine olan ilginin arttığını ve piyasaları yeni zirvelere taşıdığını gösteriyor. Ayrıca, yaklaşan Bitcoin arzının yarılanmasıyla birleşen bir döngüye dair beklentiler de bu artışta etkili oldu.
Arjantin hükümeti, ülkede faaliyet gösteren kripto para birimi borsaları için kayıt zorunluluğu getiren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (CNV) tarafından duyurulan bu düzenlemeler, kripto ile ilgili hizmet sunan şirketlerin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) tavsiyelerine uyum sağlamalarını öngörüyor. Bu adım, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele yasalarına yönelik yapılan reformlar çerçevesinde atıldı ve kripto para sektörünün düzenlenmesine yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Japonya’nın Hokkoku Bankası, banka mevduatlarıyla desteklenen ilk stablecoin’i piyasaya sürerek dikkatleri üzerine çekti. Suzu şehri ile işbirliği yaparak geliştirilen Tochituka uygulaması aracılığıyla kullanılabilen Tochipo puanları ve Tochika stablecoin’i, yerel mağazalarda ödeme yapmak için yeni bir seçenek sunuyor. Banka, düşük işlem ücretleriyle nakitsiz ödemeleri teşvik ederken, yıl sonuna kadar bireyler arası ödemeleri aktifleştirmeyi ve daha fazla bankanın sisteme katılımını hedefliyor. Projede, perakende müşterilere odaklanan ve banka mevduatlarıyla desteklenen bir model sunulmasıyla, kripto para kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.