Kültürel Miras Anavatanına Döndü

KÜLTÜREL MİRASIN YURDA DÖNÜŞÜ

Yasa dışı yollarla yurtdışına kaçırılan 13 bin 283 eser, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen girişimler sayesinde 2002-2025 yılları arasında Türkiye’ye kazandırıldı. Bu dönemde, Manisa’daki Apollon Aksyros Tapınağı’na ait Lidya yazıtından Roma dönemine ait Kybele Heykeli’ne kadar çeşitli eserlerin iadesi özellikle son 5 yıl içindeki çalışmalarla sağlandı. Son olarak, Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan ve Cleveland Sanat Müzesi’nde tespit edilen Roma İmparatoru Marcus Aurelius’a ait bronz heykel 10 Şubat’ta yurda döndü.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROSESİ

Kentsel dönüşümde riskli yapılar için süreç, yapı sahiplerinin lisanslı kurum ve kuruluşlara “tespit başvurusu” yapmasıyla başlıyor. Ardından “risk tespiti” ve “riskli yapının yıktırılması” gerçekleştiriliyor ve süreç “yıkım sonrası uygulama” ile sona eriyor. Yıkılan riskli yapılar için yeni konutlar inşa edilirken, vatandaşlara faiz desteği, kira yardımı ve harç muafiyeti gibi kolaylıklar sunuluyor.

TÜKETİCİLERİN FIRSATÇILIK UYARISI

İstanbul’daki depremlerin ardından fırsatçılık yapanlara karşı uyarılarda bulunan Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, “Şu ana kadar bize en fazla konut ve kısa süreliğine şehir dışına gitmek isteyen vatandaşlar için otobüs biletlerinde fahiş fiyat olduğu bilgisi ulaştı. Konutta yüzde 100’ü aşan, otobüs biletlerinde yaklaşık üç kata varan artışlar yapan fırsatçılar var” dedi. “Hepimiz bir panik ve korku yaşıyoruz. Hepimiz sağlam zeminin olduğu sağlam binalarda oturmak istiyoruz ama bu panik havasıyla o kötü niyetli satıcıların ağına düşmeyelim” diye ekledi.

Dron BARINAĞI PROJESİ

Dronların personel desteği olmadan uzun süre görev yapabilmesini sağlamak amacıyla geliştiren “dron barınağı”, ilk görevinde inşaat ve enerji sektöründeki ihtiyaçları karşılayacak. AIROBOS Teknoloji Genel Müdürü Ahmet Kolcu, “Özellikle savunma tarafından geri dönüşler oldu. Dron barınağını endüstriyel hale getirdik ve dış ortamlara uyumlu bir şekilde çalışmasını sağladık” açıklamasında bulundu. Yurt dışındaki bazı temaslarla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

AP milletvekili Botenga, Gazze’ye yardımların ulaşabilmesi için Avrupa Birliği’ni İsrail’e yaptırım uygulamaya çağırdı. “İsrail ile işleri her zamanki gibi sürdürmek tam bir rezalet çünkü bu, Avrupa ülkelerinin olup bitenlere ortak olmasına yol açıyor. Sesimizi yükseltmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Geldiği noktada, liderlerin suç ortaklığına soyundukları yönünde öfkeli olduğunu ifade etti.

AKILLI TELEFON SEKTÖRÜNDE YENİLİKLER

Çin’in akıllı telefon sektöründe öne çıkan şirketleri olsa da ABD, pazar payı, çip ve yazılımdaki teknolojik üstünlüğüyle sektörde güçlü bir konumda. Yüksek üretim kapasitesi ve çiplerin yapımında kullanılan ham maddelerin lider üreticisi olması ise Çin’e sektörde avantaj sağlıyor.

DEPREM Sığınağı HİKAYELERİ

Furkan Turan, uzak geçmişte dedesinin yaptığı deprem sığınağı sayesinde güvende hissettiklerini belirtti: “Dedem o dönem depremden çok etkilenmiş. Ailesini korumak için evin içine bu alanı yaptı. Vefatından sonra da bu oda ailemiz için bir güven sembolü oldu.” Emine Turan, “Her yeri el emeğiyle yapmıştı. Deprem olunca hepimiz oraya koşuyoruz” dedi.

CAMİDE DEPREM ANLARI

İstanbul’daki deprem sırasında vaaz kürsüsünde bulunan ve cemaati sakinleştiren vaiz Hamdi Arslan, yaşananları anlattı. “Camisi sallanmaya başladı. Ondan sonra biz de tekbire başladık. Sebat etmek lazım” şeklinde konuştu. Cemaatin kendisine baktığını, bu yüzden sükunet vermeye çalıştığını ifade etti.

NADİR MEDİKAL DURUM

Konya’da pıhtı temizleme operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Gökhan Özdemir, bir hastanın Türkçe konuşmayı unuttuğunu ve Danca ile iletişim kurmaya başladığını bildirdi. “Bu durum literatürde nadir olarak karşılaşılan bir tablo” dedi. 20 yıldır Danimarka’da yaşayan Rahmi Karademir ise, “Türkçeyi anlıyorum ama konuşamıyorum” şeklinde ifade etti.

AKDENİZ’DE KÖPEK BALIKLARI

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Gençler ve yavrular kıyıya geliyor. Akdeniz’de denize girme açısından risk yok” şeklinde bilgi verdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Filiz, kıyıya gelen köpek balıklarının yavrularından bahsetti.

BASKETBOLDA YENİ HEDEFLER

Fenerbahçe Beko’nun milli basketbolcusu Tarık Biberovic, “Bu da Fenerbahçe ile THY Avrupa Ligi’ni kazanıp, NBA’e gitmek” diyerek hedeflerini aktardı. “İnşallah play-off’u geçerek Dörtlü Final’e gideceğiz” ifadesini kullandı.

FUTBOLDA TARİHİ FINAL

Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası’nda Galatasaray ile 29 yıl sonra finalde karşılaşacak. Bordo-mavililer, Göztepe’yi 2-0 yenerek finale yükseldi. Trabzonspor, bu sezon kupada oynadığı 5 maçta 15 gol atarken, kalesinde 6 gol gördü.

OKÇULUKTA YENİ HEDEF

Okçuluk Milli Takımlar Teknik Direktörü Yusuf Göktuğ Ergin, “Los Angeles’a 6 sporcuyla katılma hedefini, makaralı yay mix takımın da olimpiyat programına alınmasıyla 8 sporcuya çıkardık” dedi. Olimpiyatlara 8 sporcu ile katılarak Türkiye’ye madalyalar getirmek istediklerini belirtti.

ÖNEMLİ

İstanbul Müzik Festivali 11-26 Haziran

53. İstanbul Müzik Festivali, 11-26 Haziran tarihleri arasında klasik müzikseverlere 22 konser sunarak, müziğin önde gelen sanatçılarıyla dolu bir deneyim yaşatacak.

Canlı Maç Hangi Kanaldan İzlenir?

Futbol tutkunları, Avrupa kupaları ve dünya liglerinden maçları canlı izlemek için çeşitli kanalları araştırıyor. 14 Mayıs'da önemli karşılaşmalar gerçekleşecek.

Daha Fazlası!