Böbrek taşları, sağlık alanında önemli bir sorun olup birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ancak, bu rahatsızlık hakkında tam anlamıyla anlaşılamayan nedenlerle birçok insan bu sorunun oluşumunu kavrayamamaktadır. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Berkan Reşorlu, böbrek taşı rahatsızlığında son 30 yılda dramatik bir artış olduğunu belirterek bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Böbrek taşı hastalığının neden ve nasıl oluştuğunun tam olarak anlaşılamadığını ifade eden Prof. Dr. Berkan Reşorlu, genetik, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, coğrafya, iklim, ırk, meslek gibi birçok faktörün bu rahatsızlığın oluşumunda rol oynadığını vurguladı. Yapılan çalışmalarda coğrafi bölgelere göre değişkenlik gösterse de yaşam boyu görülme sıklığının yüzde 1-15 arasında olduğunu ve erkeklerde kadınlara oranla 2 ila 3 kat daha fazla görüldüğünü rapor etti.
Prof. Dr. Berkan Reşorlu, böbrek taşı hastalığındaki artışın arkasındaki durumları şu şekilde açıkladı:
“Taş hastalığının son 30 yılda dramatik bir şekilde arttığı, özellikle Avrupa genelinde bu artışın 2 kat civarında olduğu tespit edilmiştir. Bu artışın büyük oranda artan sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları (karbonhidrat ve tuz ağırlıklı beslenme) tarafından sorumlu tutulduğu düşünülmektedir. Kadınlarda taş hastalığındaki artışın ise dünya genelinde artan obezitenin, kadınlarda salınan östrojen hormonunun taş oluşumundan koruyucu etkilerini azaltmasına bağlanmaktadır.”
Özellikle kurak iklimlerin böbrek taşı oluşumu üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Reşorlu, çeşitli faktörlerin bir araya gelerek bu rahatsızlığın artışına katkıda bulunduğunu belirtti.
Böbrek sağlığının korunması için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak ve uzman önerilerine uygun şekilde su tüketmek, bireylerin bu sağlık sorunundan korunmalarına yardımcı olabilir.