KÜRESEL ASKERİ HARCAMALARDA REKOR ARTIS
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ait küresel askeri harcamalarla ilgili raporunu yayımladı. Rapora göre, küresel askeri harcamalar bir önceki yıla oranla yüzde 9,4 artış göstererek 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, tarihsel olarak en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
ABD VE ÇİN EN YÜKSEK HARCAMAYA SAHİP ÜLKELER
2024 yılında askeri harcamalarını en fazla artıran ülkeler arasında ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan bulunuyor. Bu beş ülke, küresel askeri harcamaların yaklaşık yüzde 60’ını gerçekleştiriyor. ABD, harcamalarını yüzde 5,7 artırarak 997 milyar dolara ulaşmış durumda ve bu da küresel askeri harcamaların yüzde 37’sini oluşturuyor.
TÜRKİYE’NİN ASKERİ HARCAMALARI YÜZDE 110 ARTMIŞ
Türkiye’nin askeri harcamaları, 2015-2024 döneminde yüzde 110 oranında bir artış göstermiştir. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara yükselmiştir.
AVRUPA VE ORTA DOĞU’DAKİ ARTIŞLAR
Raporda, Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki belirgin artışların, küresel artışta önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor. Avrupa’daki askeri harcamalar yüzde 17 artarken, İsrail’in askeri harcamaları yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaşmış durumda.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI’NIN ETKİLERİ
Rusya’nın askeri harcamaları yüzde 38 oranında bir artışla 149 milyar dolara yükselirken, Ukrayna’nın harcamaları yüzde 2,9 artarak 64,7 milyar dolara ulaştı. Ukrayna’nın askeri harcamaları, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 34’üne denk geliyor.
SOSYAL VE EKONOMİK SONUÇLAR
SIPRI araştırmacısı Xiao Liang, askeri harcamaların diğer bütçe alanları aleyhine önceliklendirilmesinin ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Bu durum, uzun vadede sosyal yapı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.