Küresel ısınma kahve yetiştiriciliğini değiştiriyor

Küresel ısınma, tarım pratiğini değiştirmeye devam ediyor! Son haberlere göre, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM) tarafından yapılan çalışmalar, iklim değişikliğiyle birlikte kahve yetiştiriciliğini mümkün kılmış durumda. Eskiden denenen fakat olumsuz iklim koşulları yüzünden başarılı olunamayan kahve bitkisi, artık örtü altı üretimle başarılı bir şekilde yetiştiriliyor.

BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven’e göre, iklim değişikliğiyle birlikte Türkiye’de tarım için yeni fırsatlar doğuyor. Özellikle Akdeniz sahil şeridinde yetişmeyen bitkiler artık başarıyla yetiştirilebiliyor. Muz üretimi gibi masraflı olan kahve yetiştiriciliği, bu yeni yöntemle daha ekonomik hale gelerek çiftçilere alternatif bir gelir kaynağı sunuyor.

Dr. Güven, kahvenin iklim gereksinimlerinin muzla benzerlik gösterdiğini ve bu nedenle kahve yetiştiriciliğinin muz üretimi yanında bir alternatif olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Talebin her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Güven, ürünü merak edenlerin telefonla aradığını ve hatta yerinde incelemek için gelenlerin olduğunu aktarıyor. Bu gelişme, tarımda iklim değişikliğine uyum sağlama ve çeşitlendirme çabalarının önemli bir örneği olarak görülebilir.

ÖNEMLİ

Kırıkkale’de 3.4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Son dakika: Kırıkkale'nin Bahşili ilçesinde 3.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.

“Meksika GP’Sini Carlos Sainz Kazandı”

Meksika Grand Prix'sinde Ferrari'nin İspanyol pilotu Carlos Sainz, Formula 1 sezonunun 20. yarışını kazandı.

Daha Fazlası!