Küresel Silah Pazarında Türk Şirketlerin Yükselişi

Türkiye’NİN KÜRESEL SİLAH TİCARETİNDEN ALDIĞI PAY ARTIYOR

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’den firmaların küresel silah ticaretindeki paylarının büyüdüğünü ortaya koydu. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’den üç şirket “En büyük 100 silah üreticisi” arasına girdi.

KÜRESEL SİLAH ÜRETİMİNDEKİ BÜYÜME

Rusya-Ukrayna ve İsrail-Gazze savaşlarının gölgesinde, SIPRI raporu küresel silah üretimi ve ticaretindeki durumu gözler önüne serdi. Raporda, 2023 yılında dünya genelindeki en büyük 100 silah üreticisi şirketin gelirlerinin yüzde 4.2 oranında büyüyerek 632 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Şirketlerin toplam silah satış gelirleri, 2015-2023 yılları arasında yüzde 19 oranında arttı. Raporda, silah gelirlerindeki artışın jeopolitik krizler nedeniyle artan talepten kaynaklandığı açıklandı.

TÜRKİYE’DEN ÜÇ ŞİRKET LISTEDE

Türkiye’den Baykar, TUSAŞ ve Aselsan, 2023 yılı için “en büyük 100 silah üreticisi” listesine girdi. Bu üç şirketin 2023 yılındaki toplam silah satış geliri 6 milyar dolara ulaştı ve bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 24 olarak kaydedildi. Türkiye’nin savunma sanayinde kendi kendine yeterliliği hedeflediği raporda, Türk şirketlerindeki bu büyümenin ana kaynakları olarak iç talep ve yurtdışı satışları gösterildi. Listede 69’uncu sırada yer alan Baykar’ın gelirlerinin yüzde 90’ının yurtdışı satışlardan geldiği vurgulandı; Baykar’ın ürettiği insansız hava araçlarının (İHA) Ukrayna’da yaygın biçimde kullanıldığı belirtildi.

TUSAŞ, GELİRİNİ EN FAZLA ARTIRAN ŞİRKET

Listede 10 basamak yükselerek 78’inci sıraya yerleşen TUSAŞ, yüzde 45 oranıyla gelirlerini en fazla artıran Türk silah üreticisi oldu. Şirket, 1,7 milyar dolarlık satışının yüzde 31’ini yurt dışına gerçekleştirdi.

ASELSAN’IN DURUMU

Gelirlerini yüzde 12 oranında büyüten Aselsan ise listenin 54’üncü sırasında bulundu. Diğer iki Türk üreticiyle karşılaştırıldığında, ihracattan elde ettiği gelir oranı oldukça düşük kaldı; şirket, 2,4 milyar dolarlık satışının büyük kısmını Türk güvenlik güçlerine gerçekleştirdi.

DÜNYA ÇAPINDA SİLAH ÜRETİCİLERİ

DW Türkçe’de yer alan habere göre, dünyanın en büyük silah üreticisi olan ABD’li Lockheed Martin’in gelirleri, artan siparişlere rağmen yüzde 1,6 oranında azaldı. F-16 ve F-35 gibi gelişmiş savaş uçaklarını üreten şirket, yaşadığı tedarik sıkıntıları nedeniyle siparişlere yanıt vermekte zorluk yaşadı. Geçtiğimiz yıl şirketin gelirleri 60,8 milyar dolar oldu. Ayrıca, Gazze savaşının etkisiyle İsrailli şirketlerin gelirleri de hızlı bir artış gösterdi. Listedeki üç İsrailli firma, yüzde 15 büyüme ile 13,6 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. “Çelik Kubbe” ve “Davut’un Sapanı” hava savunma sistemlerinin üreticisi olan Rafael, yüzde 16 artışla 3,7 milyar dolar gelir elde ederek en çok satış yapan 42’nci şirket konumuna geldi.

ÖNEMLİ

Rezervler Swap Hariç 45 Milyar Doları Aştı

TCMB'nin brüt rezervleri 29 Kasım'da 1,1 milyar dolar artışla 157,8 milyar dolara ulaştı; swap hariç net rezervler ise 3,3 milyar dolar artarak 45,2 milyara yükseldi.

Rusya’dan Esad Rejimine Hava Desteği

Suriye'deki muhaliflerin Halep, İdlib ve Tel Rıfat'ta gerçekleştirdiği operasyonlar, Rusya'nın hava saldırılarıyla yanıt buldu; İdlib Üniversite Hastanesi hedef alındı.

Daha Fazlası!