Ateşkes ve Rehineler Üzerine Önemli Açıklamalar
Litvanya Dışişleri Bakanı Kestutis Budrys, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkesin sağlanmasının ve rehinelerin serbest bırakılmasının elzem olduğunu ifade etti. Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu (LRT) aracılığıyla “Ziniu Radijas” programında yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin’i tanıma konusunda ilerleyebileceğinin sinyalini verdi. Budrys, önceliğin rehinelerin salıverilmesi ve iki taraf arasında bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu süreçlerin istikrar sağlama ve bir yol haritası oluşturma sürecine yönelik olması gerektiğine dikkat çekti.
Filistin Devletinin Tanınması Zamanı
Bakan Budrys, “kesinlikle bir Filistin devleti olması gerekliliği” ifadesiyle bu aşamaların içine Filistin’in tanınmasını da dahil etti. “Filistin’in ne zaman tanınacağına gelince, Litvanya elbette Fransa tarafından önerilenleri ve diğer devletlerin kararlarını izliyor. Çoğunluk olduğunda, zamanın doğru olduğunu gördüğümüzde, Filistin’in tanınmasını kesinlikle değerlendireceğiz” dedi. Budrys, rehinelerin durumuna odaklanmanın önemine de vurgu yaptı.
Öncelikler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Budrys, rehinelerin serbest bırakılması, ateşkes ve sürecin istikrarı gibi önceliklere odaklanılması gerektiğini belirtti. “Hala serbest bırakılmayan, kaç tanesinin hayatta olduğu bilinmeyen ve ateşkesin başarısız olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığımız rehinelerin durumu üzerinde durmalıyız. Bunu iyileştirmek için önceliklerimize odaklanmalıyız” ifadesiyle bu konunun önemine dikkat çekti.
Macron’un Mesajı
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Mısır ziyaretinin ardından verdiği röportajda, “Palestin’i tanımaya doğru ilerlemeliyiz ve önümüzdeki aylarda buna varabiliriz. Bunu birlik için veya şu veya bu kişiyi memnun etmek için yapmıyorum. Bunu adil olması gerektiği için yapıyorum” şeklindeki ifadeleriyle de konuyu gündeme getirdi. İki devletli çözüme ilişkin bir uluslararası konferansta, Filistin’i tanıma meselesinin sonuçlandırılmasını amaçladıklarını dile getirdi.
Macron’un bu açıklamalarının ardından, İsrail’in tepkisi de dikkat çekti. Öte yandan, 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başlamasından sonra, Fransa’nın hedeflediği bu tanımanın yanında İspanya, Norveç, İrlanda ve diğer ülkelerin Filistin’i tanıma kararları ile birlikte, Filistin’i tanıyan ülke sayısı 147’ye ulaştı.