MADENCİLİK SEKTÖRÜ GÖRÜŞMESİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara’da düzenlenen “Madencilik Sektörü Buluşması” programında önemli açıklamalar yaptı. Bakan Işıkhan, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe sigortalı çalışanların, toplam zorunlu sigortalılar içindeki payı 2022 yılında yüzde 0,94 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 0,88 olarak kayıtlara geçmiştir. Sektörün kayıt dışı istihdam oranının, 2014 yılından itibaren sürekli bir düşüş eğiliminde olduğu ve 2023 yılı itibarıyla minimum seviyeye ulaştığı görülmektedir” ifadelerini kullandı. Toplantıda sektördeki sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
POLİTİKA METİNLERİ VE HEDEFLER
Bakan Işıkhan, madencilik sektörünün makro hedeflerini belirleyen iki temel politika metninin bulunduğunu aktardı. “Birincisi 12’nci Kalkınma Planı (2024-2028), diğeri ise Orta Vadeli Program (2025-2027). Madencilik sektörüne ilişkin 12’nci Kalkınma Planı kapsamında ortaya konan temel hedeflerden biri, sektörün katma değerinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2028 yılına kadar yüzde 2’ye ulaştırılmasıdır” dedi. Ayrıca, madencilik ihracatının 2023 yılında yaklaşık 5,7 milyar dolar olan değerinin, 2028 yılına kadar yaklaşık iki kat artırılarak 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Bakan, doğal gaz ve ham petrol üretimindeki hedeflerin de ulusal ekonomiye katkı sağlamak üzere belirlendiğini söyledi.
Bakan Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun madencilik sektörüne yön verdiğini belirtti. Ülkenin zengin doğal kaynakları ve stratejik konumu sayesinde dünya madencilik sektöründe önemli bir aktör olduğunu ifade etti. “Enerji ve maden arz güvenliğini sağlama hedefi doğrultusunda ortaya konulan Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde; enerji ham maddelerinde dışa bağımlılığın azaltılması öncelikli hedefler arasında yer almaktadır” dedi. Ayrıca, madencilik sektöründeki kayıtlı istihdamın artırılmasını destekleyen adımların da başarılı sonuç verdiğine dikkat çekti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ
Bakan Işıkhan, sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde madencilik sektörünün çevre ve iş güvenliği mevzuatına uymasının önemine vurgu yaptı. Çevre ve iş güvenliği bilincinin artırılması ve madenciliğe özgü kurumsal altyapının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yakında kamuoyuyla paylaşılacak Ulusal İstihdam Stratejisi’nin, sürdürülebilir istihdamı sağlama konusunda önemli bir rehber niteliğinde olduğuna değinerek, “Stratejimiz, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlanmasını hedeflerken aynı zamanda iş gücü piyasalarındaki yapısal sorunlara çözüm üretmeyi ve istihdamı artırmayı amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.