Maliye Bakanlığı Elektronik Sigara Kaçakçılığına Odaklandı

KAYITDIŞI EKONOMİYLE MÜCADELA GENİŞLİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarını ürün ve sektör bazında genişletiyor. Bu kapsamda, VDK’nın Risk Analiz Merkezinde e-sigaraya dair bir çalışma başlatıldı. İlgili mevzuat gereği sigara ve benzeri tütün ürünlerine yönelik tüm yasaklar, e-sigarayı da kapsıyor. Bu nedenle, e-sigara ile ilgili reklam ve promosyon faaliyetlerine izin verilmiyor ve bu ürün 18 yaşından küçüklere satılamıyor. Ayrıca, e-sigaranın internet üzerinden satışı ve kargo ile gönderimi de yasaklar arasında yer alıyor. İçerdiği nikotin sebebiyle kartuş ve cihazlar serbest ticarete konu olamıyor. ABD ve Avrupa Birliği de benzer önlemleri alıyor. VDK, bu ürüne yönelik kayıt dışı gelir amacıyla hareket edenler için çalışmalarını sürdürüyor.

20 MİLYAR LİRALIK İŞLEM ANALİZİ

VDK, bu çerçevede 20 milyar liradan fazla parasal işlem üzerinde analiz yaptı ve 50 binden fazla mükellefin iş ve işlemlerini inceledi. Yürütülen takipler neticesinde tespit edilen mükellefler doğrudan vergi incelemesine alındı. Elde edilen çalışmalar sonucunda, 300 milyon lira tutarında kaçak elektronik sigara ticareti ortaya çıkarıldı. Bu süreçte güvenlik birimleriyle işbirliği yapılarak, elde edilen veriler ilgili birimlere iletildi.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN DEĞERLENDİRME

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya dair yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin yasa dışı ve kaçak ürünleri de kapsayacak şekilde genişletileceğini belirtti. Şimşek, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi, çok sayıda ürün ve sektörü de kapsayacak şekilde bu yıl daha da artıracağız. Bu mücadeleden taviz vermeyeceğiz, böylece vergide etkinlik ve adaleti de artıracağız,” şeklinde değerlendirmede bulundu.

ÖNEMLİ

Tırsi Balığı Tezgahların Yeni Gözdesi

Karadeniz'de popülerleşen tirsi balığı, hamsi ve mezgiti geride bırakarak en çok tercih edilen balık haline geldi. Fiyatı ise kilogramı 80 TL'den satışta.

Bakanlık Kolajen Ürünlerinde Etken Madde Bulamadı

Tarım Bakanlığı, takviye ürünler de dâhil olmak üzere bazı gıdaların içeriğinin yanıltıcı olduğunu belirtti ve 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek' ve 'Taklit - Tağşiş Gıdalar' listesi yayımladı.

Daha Fazlası!