YERYÜZÜNDEKİ MANYETİK ALANIN ROLÜ
Bilim insanları, CNN’e yaptıkları açıklamalarda yeryüzündeki bir nesnenin konumunun, coğrafi Kuzey Kutbu’nun aksine Dünya’nın çok yönlü ve sürekli değişen manyetik alanına göre belirlendiğini ifade ediyor. İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi’nden jeofizikçi ve jeomanyetizma araştırmacısı Dr. William Brown, “Büyük hava yolları, yeni modeli yüklemek için tüm uçak filolarındaki navigasyon yazılımlarını yenileyecek. NATO’daki orduların da her türlü ekipmanın çok sayıda karmaşık navigasyon sistemindeki yazılımları güncellemesi gerekecek” diyor.
MANYETİK KUTUP KAYMASININ GÜNCEL DURUMU
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinde (NOAA) kıdemli araştırma bilimcisi Dr. Arnaud Chulliat ise, bilim insanlarının yapılan güncellemeyle önceki modelin manyetik kuzeyin 2025 yılına kadar nerede olacağına dair öngörülerinin doğruluğunu test ettiğini belirtti. Son yıllarda, manyetik kuzeyin hareketinin hızında “dramatik” değişimler gözlemlendiğini söyleyen bilim insanları, bu durumun arkasındaki temel nedenlerin henüz aydınlatılamadığını ekliyor.
KÜRESEL KONUMLANDIRMA SİSTEMLERİNİN KULLANIMI
Bilim insanları, Dünya üzerindeki yaşamın 100 milyon yılı aşkın bir süredir çok sayıda manyetik tersine dönüşe tanıklık ettiğini, fakat modern teknolojinin bu tür bir tersine dönüş yaşamadığını ifade ediyor. Uçaklar ve gemiler de dâhil olmak üzere küresel konumlandırma sistemleri, Dünya Manyetik Modeli’ni (WMM) kullanarak manyetik kuzeyi belirlemekte. İngiliz Jeolojik Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilmiş bu model, manyetik kuzeyin bilinen konumunu kaydediyor ve son yıllardaki yörünge bilgilerine dayanarak gelecekteki kaymaları tahmin ediyor. Manyetik kuzey kutbu, İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından 1831 yılında Kuzey Kanada’da, gerçek Kuzey Kutbu’nun yaklaşık 1610 kilometre güneyinde keşfedilmiş ve her yıl doğuya doğru ilerleyerek Sibirya’ya doğru yaklaştığı görünmektedir.