MARMARA DENİZİ’NDE DEPREMLE İLGİLİ BİLGİLER
Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, 13 saniye süren sarsıntıdan sonra en büyüğü 5.9 olan toplam 266 artçı depremsarsıntı gerçekleşti. Depremin ardından sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, artçı depremlerin gelişimi hakkında bilgiler paylaştı. Ercan, deprem sonrası oluşan artçılar ve birikim alanlarına ilişkin bir harita da sundu.
ARTÇI DEPREMLERİN SEYRİ
Ercan, Kuzey Marmara’da dikkat çeken durumlar yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Dün odak Silivri’den Büyükçekmece’ye doğru göç eden depremcikler, bugün batı kolda Marmara Ereğlisi’ne doğru dizilmeye başladı. Beklenen durum da buydu. Gerginlik aktarımının çoğu doğuya, Büyükçekmece’ye taşındı.” Daha önce yaptığı açıklamalarında ise, “Büyük deprem gelmeden önce bu tür depremleri göreceğiz. Artçıların iki hafta sürmesini beklerken, öğleden önce ve öğleden sonra meydana gelen artçı depremlerle üstündeki gerginliği büyük oranda attı.” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL’A YÖNELİK HAREKET
Ercan, depremin “yaklaşık 25 kilometre ya sürüklendi ya da yeri kırdı” diyerek, “Gidişi normalde doğuya ve batıya olması gerekirken sadece İstanbul’a doğru yöneldi. Şu anda İstanbul’a doğru kayıyor. Trakya Eskişehir kırığından başlayan bu deprem, Büyükçekmece Çatalca kırığına kadar ulaştı. Bundan sonra İstanbul’a doğru sürmesini beklemiyorum. Büyük bir dinginliğe erişiyor. Bunun arkasından büyük bir deprem beklentisi içinde değilim.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ BEKLENTİSİ
Ercan, beklenen büyük İstanbul depremine dair tarih vererek, “Bu beklediğimiz büyük İstanbul depremi değil. Ona daha zamanımız var. Onun için de 2045 ve 2065’ten önce olacağını düşünmüyorum.” dedi.
Bu ifadeler, Marmara Bölgesi’ndeki deprem aktivitesinin artışına dair önemli bilgiler sunmakta ve toplumun bilinçlendirilmesine katkı sağlamakta.