AFAD, Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildiğini bildirdi. Bu artçılardan 7’si 4 ve üzeri büyüklüğe ulaştı. Uzmanlar, artçı sarsıntıların önümüzdeki günlerde devam edebileceğine dikkat çekiyor.
ÖNE ÇEKİLEN MARMARA DEPREMİ
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara bölgesinde 1894’te stresin bittiğini, 1912’de Tekirdağ ve Silivri hattının kırıldığını belirtti. “Bugün kırılan bölge de fayın ucunda kırılmayan noktaydı” diyen Üşümezsoy, Silivri’den kuzeye doğru gelen ve doğuya giden bir fay sisteminin mevcut olduğunu ifade etti. “Bütün Doğu Marmara’da deprem bitti. Başka bir deprem riski yok,” şeklinde konuştu. Üşümezsoy ayrıca, Marmara’daki depremlerin İstanbul’daki yanılgıların, 17 Ağustos 1999’da kırılan fayın devamı olarak yorumlanmasından kaynaklandığını belirtti. “Bu ‘Kuzey Anadolu fayının devamı’ denilince ‘Eyvah burada büyük deprem olacak’ sonucuna varılıyor. Oysa iki hata var; biri o fay Kuzey Anadolu’nun devamı değil, diğeri o fay 1766 yılında kırıldı,” dedi.
HASARLI BİNALARA DİKKAT EDİN
Prof. Dr. Ziyadin Çakır, depremin Marmara Ereğlisi açıklarından başlayarak boğazın önüne kadar uzanan Orta Marmara Fayı üzerinde meydana geldiğini belirtti. Çakır, bu hareketin beklenen Marmara Depremini zaman açısından önüne çekmiş olabileceğini kaydetti. Silivri merkezli 6,2 büyüklüğündeki depremin İstanbul merkezine uzaklığının, depremin daha az hissedilmesini sağladığını ifade etti. “Silivri’den İstanbul merkeze 70 km. Adalar Fayı olsaydı bu büyüklükteki deprem daha yıkıcı olabilirdi,” diye konuştu. Çakır, bu depremin artçı olarak 6’lık bir sarsıntı üretebileceği gibi daha büyüğünü de tetikleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu ve hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini vurguladı.
FAY HATTI RİSKLERİ
Prof. Dr. Celal Şengör, Silivri ve Büyükçekmece’nin depremin şiddetini 5 ile hissettiğini, diğer ilçelerin ise 4 şiddetinde hissettiğini belirtti. İstanbul açıklarından geçen 130 kilometre uzunluğundaki fay hattının bir seferde kırılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu dile getirdi.