Facebook’UN FİLİSTİN HABER KURUMLARINA YAPTIĞI KISITLAMALAR
Meta’ya ait olan Facebook’un, 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’in saldırılarını artırmasının ardından Filistinli haber kuruluşlarının etkileşimini ‘ciddi şekilde kısıtladığı’ belirlendi. Gazze saldırılarının başlamasından bu yana, Gazze’ye dışarıdan sadece sınırlı sayıda gazetecinin girmesine izin verildi ve girenlerin de İsrail ordusu eşliğinde kontrollü bir şekilde çekim yapmasına olanak tanındı. Gazze’den daha fazla haber almak isteyenlerin bu boşluğu sosyal medyada doldurmasıyla beraber, Filistin TV, Wafa haber ajansı ve Filistinli Al Watan News gibi Filistin merkezli habercilik yapan kuruluşların Facebook sayfaları, dünyanın pek çok yerinde önemli bilgi kaynakları haline geldi.
BBC bu çerçevede, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırılarında önceki ve sonraki bir yıl içinde Filistin merkezli 20 önemli haber kuruluşunun Facebook sayfalarındaki etkileşim oranlarını inceledi. Savaş döneminde kitlesel etkileşimin artması beklenirken, araştırma sonucunda 7 Ekim 2023 sonrası Filistin merkezli medya kuruluşlarının Facebook hesaplarının etkileşiminde yüzde 77’lik bir düşüş dikkat çekti. 5,8 milyon takipçisi bulunan Filistin TV, paylaşımlarının görünme sayısında yüzde 60’lık bir azalma yaşandığını belirtti. Filistin TV’de çalışan gazeteci Tarık Ziyad, “Etkileşim tamamen kısıtlandı ve paylaşımlarımızın insanlara ulaşması durdu.” diye ifade etti.
İsrailli HABER KURUMLARININ ETKİLEŞİMİNDEKİ ARTIRICI DURUM
Etkileşim oranlarındaki düşüşü araştıran BBC, İsrail merkezli haber kuruluşları için tam tersi bir tabloyla karşılaştı. Yediot Ahronot, Israel Hayom ve Channel 13 gibi 20 İsrailli haber kuruluşunun Facebook sayfaları incelendiğinde, bu sayfaların etkileşimlerinin yaklaşık yüzde 37 arttığı tespit edildi. Ayrıca, Sky News Arabia ve Al Jazeera gibi 30 Arapça haber kaynağının Facebook sayfalarında da benzer bir analiz yapıldı ve burada etkileşimde yaklaşık yüzde 100 gibi bir artış görüldü.
Meta’DAN GELEN AÇIKLAMALAR
Meta, belirli seslerin kasıtlı olarak bastırıldığına dair imalara “kesinlikle yanlış” yanıtını veriyor. Meta, Hamas’ın hem ABD hem de kendi politikalarına göre tehlikeli bir örgüt olarak kabul edildiği için bu grubun “ifade özgürlüğü hakkını dengelemekte zorlandıklarını” açıklıyor. Meta’nın sözcüleri, “Hata yaptığımızı kabul ediyoruz, ancak belirli bir sesi kasıtlı olarak bastırdığımız yönündeki herhangi bir ima kesinlikle yanlıştır.” diye ifade etti.
ŞİRKET İÇİ POLİTİKALARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Meta’nın eski ve mevcut beş çalışanı, şirketin politikalarının Filistinli kullanıcılar üzerindeki etkisini değerlendirerek, “Hamas saldırısından sonraki bir hafta içinde kod değiştirildi ve esasen sistem Filistinlilere karşı daha agresif hale getirildi.” şeklinde bir ifade kullandı. Şirket içinden elde edilen mesajlarda bir mühendisin, “Filistinli kullanıcılara karşı yeni bir önyargı getirebileceğinden” hareketle bu değişikliği eleştirdiği görüldü.