İKİ KIZ KARDEŞ HAYVANCILIĞA YÜKSEK LİSANS İLE DÖNDÜ
İzmir’de yaşayan yüksek lisans mezunu Duygu Aygün (32) ve Esin Güleç (27) adlı kız kardeşler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Uzman Eller Projesi’ aracılığıyla iki yıl arayla gebe düve hibe desteği aldı. Doğdukları yerlerde hayvancılık yapan bu kardeşler, inek sayısını 40’a çıkardı. Üniversite eğitimlerinin ardından doğup büyüdükleri Buca ilçesi, Kırıklar Mahallesi’ne geri dönen Duygu Aygün ve Esin Güleç, ata topraklarıyla bağlarını güçlendirdi. Duygu Aygün, 2020 yılında, Esin Güleç ise 2022 yılında bu proje sayesinde hayvancılığa adım attı. Aynı işletme altında hayvan besleyen kardeşler, sürülerini büyütmeye devam ediyor.
PROJENİN FAYDALARI BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TECRÜBE EDİLDİ
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden 2016 yılında mezun olan Duygu Aygün, “Köyün yerlisiyiz. Babam devlet memuruydu, aynı zamanda tarımsal üretim de yapıyorduk. Zeytin ve kiraz ağaçlarımız vardı. Hayvancılığa ilgimiz her zaman vardı. Evlendikten sonra köyümde yaşamayı seçtim. Eşim, mesleğimi sürdürmem için destek oldu. 2020 yılında ‘Uzman Eller Projesi’ni duyduğumuzda başvuru yaptık ve 13 gebe düve hibe desteği aldık. Şu anda 40 hayvanımız var. Besiciliğe dönmeyi düşünüyoruz” diye aktardı. Aygün, ailesinin birlikte çalışarak bu işi yürütmesinin çok değerli olduğunu vurguladı.
KARDEŞTEN KARENEDESTEK VE CESARET
Esin Güleç ise, Avrasya Üniversitesi’nde Gastronomi Bölümü okuduğunu ve Anadolu Üniversitesi’nden Tarım Teknolojisi konusunda ikinci bir üniversite diploması aldığını belirtti. 2022 yılında mezun olup yüksek lisansa başladıktan sonra, ‘Uzman Eller Projesi’ ile hayvancılığa giriş yaptığını ifade etti. “5 tane gebe düve ile başladım. Bu projeyi öğrenmemde en büyük etken ablam oldu” diyen Güleç, çocukluğundan beri hayvanlarla iç içe olduğunu ve aile değerlerinin bu işe ilham verdiğini belirtti.
İKİ MEZUN ÇİFTLİK KURDU
Esin Güleç, ineklerin sütlerini kendilerinin sattığını vurguladı. İzmir’de yüksek lisans mezunu olduklarını ve bunu çevresindekilere de göstermenin önemli olduğunu ifade etti. “Kendi aramızda ‘Yüksek lisans mezunu bir sütçüyüm’, ‘Okumuş çobanım’ şeklinde şaka yapıyoruz. Ablam başlamasaydı cesaret edemezdim, muhtemelen köye de dönmemiş olurdum. Bu nedenle, kendi işimi kurmak beni mutlu ediyor. Çiftliğimizin temellerini ailecek sıfırdan attık, bu nedenle burayı bırakmak istemiyorum” şeklinde konuştu.