Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapıldı. Toplantı saat 16.00’da başladı ve ulusal güvenlik stratejileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler detaylı bir şekilde ele alındı. Toplantıda belirlenen kararlar, 7 maddeden oluşuyor.
GİZLİ ANAYASA GÜNCELLENDİ
1. Beş yılda bir düzenli olarak güncellenen Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB), Türkiye, bölge ve dünya genelindeki gelişmelerin değerlendirilmesi sonucunda yenilendi. MGSB-2020 yürürlükten kaldırılarak MGSB-2025’in yürürlüğe girmesine karar verildi.
2. 2024 yılında meydana gelen ve millî güvenlik açısından önemli olan siyasi, askerî, iktisadi ve sosyal gelişmeler değerlendirilerek, 2025 yılında karşılaşılabilecek sorunlar ve bu sorunlara yönelik yapılacak faaliyetler ile alınacak tedbirler müzakere edildi.
TERÖRLE MÜCADELE VE SÜREÇ
3. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı, yurt içinde ve dışında başarılı bir şekilde sürdürülen operasyonlar hakkında kurula bilgi verildi. Bu tehditlere karşı kararlılık ve azimle mücadele sürdüğünü belirtildi.
4. Suriye’deki yeni yönetimin, devletin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve çeşitliliği koruma iradesinin destekleneceği vurgulandı. Suriye’nin yeniden inşası için de gereken çabanın verileceği ifade edildi.
5. PKK/KCK-PYD/YPG’nin Suriye’deki mevcut durumunu istismar etmesine izin verilmeyeceği hatırlatılarak, bölgede dost ve kardeş halkların düşmanı olan tüm terör örgütlerinin tasfiye edileceği vurgulandı.
GAZZE’DE ATEŞKES VE ÇÖZÜM
6. Gazze’de sağlanan ateşkesin kalıcı olması gerektiği ve Filistin meselesinin adil bir şekilde çözümü için başlangıç olarak değerlendirildiğinin altı çizildi. Ayrıca, insani yardımın Gazze halkına hızlı ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının önemi ifade edildi.
İSRAİL’E UYARI YAPILDI
Bunun yanı sıra, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerinin Suriye topraklarına da sirayet etmesinin, bölgedeki istikrarı olumsuz etkileyeceği belirtildi.
KOMŞU BÖLGELERLE İLİŞKİLER YOĞUNLAŞACAK
7. Türkiye, Afrika, Orta Doğu ve Balkanlar gibi çeşitli bölgelerdeki ihtilafların çatışmaya dönüşmeden çözümü için çabalarını artırarak, küresel barış ve istikrar sağlama konusunda azami katkıyı sunmaya devam edeceği ifade edildi.