MİDE BALONLARININ YASAKLANMASI
Türkiye Sağlık Bakanlığı, yeni yılın ilk haftasında ülke genelinde yaygın olarak kullanılan ‘yutulabilir mide balonları’nı yasaklama kararı aldı. Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, bu konuda şunları açıklıyor: “Bu uygulamada balon kapsül gibi yutuluyor, mide içinde şişiyor. 5-6 ay sonra çıkarmaya gerek olmuyor ve kendiliğinden eriyor.”
UYGULAMANIN RİSKLERİ
Prof. Dr. Banlı, bu uygulamanın aşırı şekilde reklam yaptığını ve kolay uygulama olması sebebiyle talebin arttığını belirtiyor. Ancak bu işlemin bazı riskler taşıdığını vurguluyor: “İşlem yaparken, organ içinde reflü, gastrit, ülser, tümör var mı yok mu görmeden kapsül yutuluyor. Bu da mide ya da bağırsak sorunlarının oluşmasına neden olabiliyor.” Diğer balon uygulamalarında mutlaka mideye bakıldığını da ekleyen Banlı, hasta için her şeyin uygun olması durumunda işlem yapıldığını belirtiyor.
YASAKLAMA NEDENLERİ
İlgili açıklamalarda, yutulabilir mide balonlarının 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de 6 bin 500 kişiye, Avrupa’da ise 25 bin kişiye uygulandığı belirtiliyor. Avrupa’da bu uygulamanın yasaklanmasının nedenlerinden biri olarak, uygun olmayan şartlarda ve sadece genel cerrah ve gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmemesi gösteriliyor. Bu sebeplerden ötürü Türkiye de Avrupa’daki yasaklama kararına riayet ediyor. Ayrıca, AB Komisyonu’nun yutulabilir mide balonları ile ilgili nihai kararının 9 Şubat günü verileceği duyuruluyor.
MİDE BALONU UYGULAMASI
Mide balonu uygulaması, genellikle kilo kaybı amacıyla yapılmaktadır. Ancak mevcut sağlık durumu ve organ içindeki olası rahatsızlıkların tespiti yapılmadan uygulama gerçekleştirilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Diğer balon uygulamalarında hastanın durumu incelenmesi kritik öneme sahip.