Moody’s Türkiye İçin Kredi Notunu Açıkladı

MOODY’S’İN BEKLENTİLERİNE DİKKAT!

Gözler Moody’s’in bugün yapacağı değerlendirmeye çevrildi. Moody’s, Türkiye’nin kredi notuyla ilgili bir karar vermezken periyodik incelemesini tamamladığını duyurdu. Değerlendirme raporunda, incelemenin 16 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilen bir derecelendirme komitesi aracılığıyla yapıldığı ve bu komitede derecelendirmelerin mevcut temel metodoloji(ler) ve son gelişmeler bağlamında yeniden gözden geçirildiği ifade edildi. Rapor, Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin yapısal reformlarla desteklenmesi durumunda not kararında etkili olacağına dikkat çekti. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Önemli Derecelendirme hususları ve gerekçeleri aşağıda özetlenmiştir.”

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ

Moody’s, Türkiye Hükümeti’nin B1 uzun vadeli ihraççı notları dâhil olmak üzere kredi notları, ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve dayanıklı ekonomisi, ılımlı bir hükümet borç yükü ve artan parasal ve makroekonomik politika etkinliği tarafından desteklendiğini belirtti. Ancak, bu güçlü yönler, kurumsal zorluklar, dışsal kırılganlıklar ve artan iç politik risklerle dengelendi. Daha ortodoks ekonomik politikalara dönüşün kredi açısından olumlu etkisi olsa da, Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerini sürdürülebilir bir şekilde azaltmanın zaman alacağı, ayrıca politika tersine çevirme riskinin bulunduğu vurgulandı.

2025 İÇİN UMUT VEREN BEKLENTİLER

Sıkı para politikası duruşu, iç kredi büyümesini sınırlandırırken Türk Lirası’na olan güveni artırdı. Bu durum, ekonominin sürdürülemez iç talebe olan bağımlılığını azaltarak enflasyonist baskıları düşürdü. Cari açığı küçülten bu gelişmeler sayesinde, 2023’teki GSYİH’nın %3,6’sından Eylül 2024’te GSYİH’nın %0,7’sine geriledi. Tüketici fiyat enflasyonu, bazı hizmet sektörlerindeki fiyat artışlarının yüksek kalmasına karşın, Mayıs 2024’te %75,4’lük zirveden Aralık 2024’te %44,4’e düşmesi bekleniyor. Moody’s, enflasyon oranının yıl sonunda yaklaşık %30’a düşmesini ve bu düşüşün 2025’te de devam etmesini öngürüyor.

MOODY’S’İN NOT BEKLENTİLERİ

Moody’s, daha önce 19 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu B3 seviyesinden B1 seviyesine yükseltmiş ve kredi notu görünümünü pozitif olarak korumuştu. Not artırımına gerekçe olarak yönetişimdeki iyileşmeler, kararlı ve giderek daha iyi yerleşmiş ortodoks para politikasını göstermişti. Bu durum, Türkiye’nin büyük makroekonomik dengesizliklerini azaltma yönünde ilk somut sonuçları verdiği belirtilmişti. Moody’s, enflasyon ve iç talebin ılımlılaşmaya başladığını, bunun da enflasyonist baskıların önümüzdeki aylarda ve 2025’te önemli ölçüde azalacağına dair güven verdiğini vurguladı.

YENİ NOT BEKLENTİLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR

2025 yılı için kredi derecelendirme kuruluşlarından yeni not artırımları bekleniyor. Türkiye’nin bu yıl ilk yarıda olumlu değerlendirilmiş olmasının ardından, yatırım yapılabilir seviyeden uzak konumunu değiştirecek mi olacağı merak konusu. Kritik tarihler ise şöyle: 31 Ocak 2025 – Fitch, 25 Nisan 2025 – S&P, 25 Temmuz 2025 – Moody’s ve Fitch, 17 Ekim 2025 – S&P. Bu tarihler yatırımlar açısından oldukça büyük önem taşıyor.

ÖNEMLİ

İsrail Lübnanlılara Ateş Açtı: 11 Ölü

Lübnan ile varılan ateşkese rağmen İsrail ordusu, güneyde Lübnanlılara saldırarak 11 kişiyi öldürdü, 83 kişiyi yaraladı. Ateşkes anlaşması bugün sona erdi.

Fenerbahçe, Göztepe’yi Mağlup Etti 3-2

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 21. haftasında Göztepe'yi 3-2 yenerek şampiyonluk yarışındaki iddiasını güçlendirdi.

Daha Fazlası!