GERİ GÜNDEMLEME YAPILDI
Gözler Moody’s’in yaptı açıklamaya çevrildi. Moody’s, Türkiye’nin kredi notu hakkında bir karar vermemekle birlikte yıllık incelemesini tamamladığını bildirdi. Yapılan değerlendirme raporunda, incelemenin, 16 Ocak 2025 tarihinde yapılan bir derecelendirme komitesi aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Bu komitede, derecelendirmelerin ilgili temel metodolojiler ve son gelişmeler bağlamında uygunluğu yeniden değerlendirildi. Raporda, Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin yapısal reformlarla desteklenmesinin not kararına etkisi olacağına dikkat çekildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Önemli Derecelendirme hususları ve gerekçeleri aşağıda özetlenmiştir.”
POLİTİKALARIN ETKİSİ
Türkiye Hükümeti’nin B1 uzun vadeli ihraççı notları dahil olmak üzere kredi notları, ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve direnci yüksek ekonomisi, ılımlı bir hükümet borç yükü ve artan para ve makroekonomik politika etkinliği ile destekleniyor. Bu güçlü yönler, kurumsal zorluklar, dışsal kırılganlıklar ve artan iç politik risklerle dengeleniyor. Daha ortodoks ekonomik politikalara dönüş, kredi açısından olumlu bir gelişme. Ancak Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerini sürdürülebilir bir şekilde azaltmak zaman alıyor ve bir politika tersine çevirme riski taşıyor.
2025 ÖNGÖRÜLERİ
Önemli ölçüde sıkılaştırılmış para politikası, iç kredi büyümesini sınırlamış, Türk Lirası’na güveni artırmış ve ekonominin sürdürülemez talebe olan bağımlılığını azalttığı belirtiliyor. Bu durum enflasyonist baskıları azaltmış, cari açığı küçültmüş ve yabancı sermaye girişlerini teşvik etmiştir. Tüketici fiyat enflasyonu, bazı hizmet sektörlerindeki fiyat artışları yüksek kalmasına rağmen, Mayıs 2024’teki %75,4’lük son zirveden Aralık 2024’te %44,4’e geriledi. Yıl sonuna kadar enflasyon oranının yaklaşık %30’a düşmesi durumunda enflasyon düşüşünün 2025 yılında devam etmesi bekleniyor.
CARI AÇIKTA DÜŞÜŞ
Altın ithalatındaki düşüş, düşük enerji fiyatları ve güçlü turizm gelirleri, ithalat talebindeki sıkışmadan yararlanarak cari açığı 2023’teki GSYİH’nın %3,6’sından Eylül 2024’e kadar olan 12 ayda GSYİH’nın %0,7’sine düşürebilmiş durumda. Merkez bankası döviz rezervleri pozitif bir şekilde sağlam hale geldi ve dış kırılganlık risklerini azaltıyor. 2025 yılında mali duruşun daha kısıtlayıcı hale gelmesi, ekonominin daha fazla dengelenmesi ve enflasyonla mücadeleyi desteklemesi bekleniyor.
YENİ NOT BEKLENTİLERİ
Moody’s en son 19 Temmuz 2024 tarihindeki gözden geçirmesinde Türkiye’nin kredi notunu B3 seviyesinden B1 seviyesine çıkarmış ve kredi notu görünümünü pozitif olarak korumuştu. Moody’s, not artırımına gerekçe olarak güçlü yönetişimdeki iyileşmeleri, daha spesifik olarak ortodoks para politikasına yönelik kararlı bir dönüşü göstermektedir. Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerini azaltma konusundaki ilk görünür sonuçların elde edilmeye başladığı vurgulandı.
GELECEK İLE İLGİLİ İHTİMLER
Yetkililer, güçlü kredi büyümesi, yüksek ücret artışları ya da kontrol edilemeyen hükümet harcamaları ile önceki politikalara dönmeleri durumunda not düşürme riskinin ortaya çıkması bekleniyor. Moody’s, Türkiye’nin 2025 takvimine yönelik yeni not artışı beklentileri olduğunu belirtiyor. Kritik tarihlerin sırası ise şu şekildedir: 31 Ocak 2025 – Fitch, 25 Nisan 2025 – S&P, 25 Temmuz 2025 – Moody’s ve Fitch, 17 Ekim 2025 – S&P.