Moody’s Türkiye Notunu Güncellemedi, İnceleme Tamamlandı

GÖZLER MOODY’S’TE

Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili bir karar açıklamadan, periyodik incelemesini tamamladığını bildirdi. Yapılan değerlendirme raporunda, incelemenin 16 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilen bir derecelendirme komitesi aracılığıyla yürütüldüğü belirtildi. Bu komitede, derecelendirmelerin ilgili temel metodolojiler ve son gelişmeler bağlamında uygunluğunun tekrar değerlendirildiği ifade edildi. Raporda, Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin yapısal reformlarla desteklenmesinin kredi notu kararında etkili olacağına vurgu yapıldı.

POLİTİKA DÖNÜM NOKTASI

Raporda yer alan ifadelere göre, Türkiye Hükümeti’nin B1 uzun vadeli ihraççı notları da dahil olmak üzere kredi notları, ülkenin büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, ılımlı hükümet borç yükü ve artan parasal ve makroekonomik politika etkinliği tarafından destekleniyor. Ancak bu güçlü yönler, kurumsal zorluklar, dışsal kırılganlıklar ve artan iç politik riskler ile dengeleniyor. Daha ortodoks ekonomik politikalara dönüş, kredi açısından olumlu bir gelişme olabiliyor. Ancak Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerini sürdürülebilir bir şekilde azaltmanın zaman alacağı ve buna ek olarak bir politika tersine çevirme riski olduğu ifade ediliyor.

2025 İÇİN OPTİMİSTİK BEKLENTİLER

Sıkı para politikası duruşu, yurt içindeki kredi büyümesini sınırlamış ve Türk Lirası’na olan güveni artırmış durumda. Bu, ekonominin sürdürülemez canlı yurt içi talepten uzaklaşmasını sağlıyor ve enflasyonist baskıları azaltıyor. Tüketici fiyat enflasyonu, bazı hizmet sektörlerindeki fiyat artışları yüksek kalmasına rağmen, Mayıs 2024’deki %75,4’lük zirveden Aralık 2024’de %44,4’e gerilemiş durumda. Enflasyondaki düşüş 2025’te de devam etmesi bekleniyor. Cari açık, 2023’teki GSYİH’nın %3,6’sından Eylül 2024’e kadar olan 12 ayda GSYİH’nın %0,7’sine düşmüş durumda.

GÜÇLÜ YÖNLER VE RİSKLER

Türkiye’nin “a2” ekonomik güç puanı, büyük ve çok çeşitlendirilmiş ekonomisi ile yüksek kişi başına geliri pekiştiriyor. Kurumlar ve yönetişim gücü, hükümetin ılımlı mali açıkları ve son zamanlarda parasal ve makroekonomik politika etkinliğinin güçlendirilmesiyle, Türkiye’nin durumundaki yüksek güç yoğunlaşmasının etkisini dengelemekte. “baa1” mali güç puanı, hükümetin borç yükünün ve düşük maliyetlerin dinamiklerine işaret ediyor. Ancak, olay riskine duyarlılık, politik ve dış kırılganlık risklerine maruz kalınmasıyla “b” olarak değerlendiriliyor. Olumlu görünüm göz önüne alınsa da, not düşürme olasılığı düşük görünüyor.

MOODY’S NOT GÜNCELLEMESİ

Moody’s, en son 19 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu B3 seviyesinden B1 seviyesine yükseltmiş, kredi notu görünümünü pozitif olarak korumuştu. Not artırımına gerekçe olarak, yönetişimdeki iyileştirmeler ve ortodoks para politikasına kararlı dönüşün etkisini belirtmişti. Türkiye Merkez Bankası’nın para politikasının güvenilirliğinin hızla arttığı ve bunun Türk Lirası’na olan güveni yeniden sağlamaya yardımcı olduğu vurgulandı. Güçlü kredi büyümesi ve büyük ücret artışları ile karakterize edilen önceki politikalara geri dönüş, aşağı yönlü not baskısı yaratabilecek unsurlar arasında sayılıyor.

BEKLENTİLER VE KRİTİK TARİHLER

Kredi derecelendirme kuruluşlarından 2025 yılı için yeni not artırımı beklentileri büyük. Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeden oldukça uzak olduğu düşünülüyor. Yeni not artışlarının beklendiği kritik tarihler ise; 31 Ocak 2025 – Fitch, 25 Nisan 2025 – S&P, 25 Temmuz 2025 – Moody’s ve Fitch, 17 Ekim 2025 – S&P şeklinde sıralanıyor.

ÖNEMLİ

Otel Yangını Sonrası Ahlaksız Aramalar: 3 Gözaltı

Otel yangınında ölenlerin yakınlarına hakaret eden 3 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Yerlikaya, tutuklama anlarına dair görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Bakan Fidan’dan İki Ülkeye Ortak Çağrı

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak ve Suriye'ye çağrıda bulunarak, DAEŞ ve PKK ile mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı ve ortak mücadele gerektiğini belirtti.

Daha Fazlası!