GELİŞEN PİYASALARDA DÖNÜŞ NOKTASI
Morgan Stanley, 2025 yılına dair gelişmekte olan piyasalara yönelik raporunda, Türkiye ekonomisi için “dönüş noktasında” ifadesini kullanıyor. Raporda, 2025’te enflasyonun %20 seviyelerine gerilemesi ve kademeli bir faiz indirimi döngüsünün başlaması bekleniyor.
MAKRO DENGELER VE DIŞ TAMPONLARDAKİ GÜÇLENME
Raporda, Mayıs 2023’ten itibaren uygulanan sıkı politikaların makro dengesizlikleri azalttığı ve dış tamponların güçlenmesine katkı sağladığı ifade ediliyor. Mevduat dolarizasyonunun azaldığı, döviz korumalı mevduatların (KKM) 140 milyar dolardan 38 milyar dolara düştüğü vurgulanıyor. Yılın başından bu yana net portföy girişlerinin 17 milyar dolara ulaştığı belirtilirken, 12 aylık cari açığın GSYH’nin %0,8’ine düştüğüne dikkat çekiliyor. Türkiye’nin kredi notlarının yıl içinde üç büyük derecelendirme kuruluşu tarafından iki kademe artırıldığı hatırlatılıyor.
ENFLASYON VE BÜYÜMEDEKİ DÖNÜM NOKTASI
Raporda yer alan bilgilerle, çekirdek enflasyonun parasal sıkılaştırmaya olumlu yanıt verdiği ancak hizmet enflasyonunun direnç gösterdiği belirtiliyor. Bununla birlikte, 2025 sonunda enflasyonun %26’ya gerileyeceği öngörülüyor. Ekonomik büyümenin yavaşladığına dikkat edilirken, iç talepte kısmi toparlanma sinyalleri de gözlemleniyor.
FAİZ İNDİRİMİ DÖNGÜSÜNDE BEKLENTİLER
Merkez Bankası’nın 2025 sonu için %21 enflasyon hedefini hatırlatan Morgan Stanley, faiz indirimi döngüsünün kademeli olarak başlamasını öngörüyor. Parasal sıkılaşmanın süreceği, ancak makro ihtiyati tedbirlerin yürürlükte kalacağı belirtiliyor.