Moto Kuryelerin Kazançları Beyaz Yakalıları Geçti

MOTOKURYELERİN KAZANÇLARI

Bir moto kuryenin gelirleri ve giderleri yapılacak araştırmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Çıkan sonuç, birçok nitelikli beyaz yakalının kazancının 4 katı kadar yüksek gelir elde ettiklerini gösteriyor. Bir kişi moto kurye olabilmek için motosiklet veya scooter sahibi olmalı, A2 ehliyet almalı ve şahıs şirketini kurmalı. Kazançların geçmiş dönemlere göre ciddi oranda arttığı görülüyor. Beyaz yakalı çalışanların siparişlerini getiren moto kuryeler, her geçen gün bu kişilerden daha yüksek gelir elde ediyor. Üniversite, yüksek lisans ya da doktora gibi eğitim düzeyleri gerekmiyor. Genel anlamda iyi eğitim almış bireylerin bile bu sektörde kazanımları, daha çok olabiliyor.

MOTOKURYE OLMA PROSESİ

Türkiye’deki büyük e-ticaret platformları için çalışan moto kuryeler, yemek ve market siparişlerini müşterilere ulaştırma görevini üstleniyor. Moto kurye olmanın ilk şartı, en az A2 motor ehliyetine sahip olmaktır. Motosiklet veya genellikle tercih edilen scooter alınmalı ve şahıs şirketi kurulmalıdır. Eğer ehliyet yoksa, bu süreç yaklaşık 2 ay sürecektir.

MALİYET HESAPLAMASI

Kuryelerin kullandığı yeni motosikletler genellikle 70-80 bin lira ile başlıyor; daha iyi çalışma şartları sunan motosikletler ise 100-130 bin lira arasında değişiyor. A2 sınıfı ehliyet almak ortalama 15 bin lira gibi bir maliyete neden oluyor. Şahıs şirketi kurmak ve bu süreçte muhasebe desteği almak için aylık masraflar 1-2 bin lira arasında değişiyor. Vergisel durumlar da kazanca göre değişiyor. İşe başlamak için toplamda ortalama 150 bin lira yatırmak gerekiyor, fakat motosiklet taksitle alınabiliyor. Hızlı bir çalışma ile harcanan paranın 1 ay içinde geri kazanılması mümkün.

Moto kuryeler, çalışmak istedikleri saat aralıklarında görev yapabiliyor. Günlük ortalama 12-13 saat çalışsalar da bu süre boyunca sürekli motosiklet kullanmıyorlar. Siparişler geldikçe ürünleri alıcılara ulaştırıyorlar. Belirli bir bölge içinde olduklarından, ürünleri maksimum 15-20 dakikada teslim ediyorlar.

ZORLUKLAR VE RİSKLER

Moto kuryelerin karşılaştığı en büyük tehlike, trafik kazaları. Ayrıca soğuk, yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında çalışmak da sağlık üzerinde olumsuz etkiye yol açabiliyor. Bu nedenle ısıtmalı elcikler, korumalıklar gibi ekipmanlara ihtiyaç duyuyorlar.

KAZANÇLARIN DETAYLARI

Moto kuryelerin kazançları, merak edilen önemli bir konu. Sosyal medya platformlarında, video sitelerinde yüksek kazançlar elde ettikleri sıklıkla paylaşılıyor. 2025 yılından itibaren, e-ticaret şirketleri moto kuryelerin ücretlerinde yüzde 40’a varan artış yaptı. Paket başına kazanç 64.5 lira ile 92 lira arasında değişiyor. Gündüz ve gece çalışmanın ücret farkı bulunuyor; gece çalışan kuryelerin paket başı ücretleri 92 liraya kadar yükselebiliyor.

Günlük bonuslar, 32 paketten sonra 500 lira, 60 paket ve üstü dağıtımda ise 1000 lira olarak hesaplara ekleniyor. Haftada 200’ün üzerinde paket dağıtan bir moto kurye, 4 bin lira kadar bonus alabiliyor. 420’den fazla paket dağıtan bir motor kuryeye 10 bin liralık haftalık bonus da yatırılabiliyor. Haftanın günleri ve saatlerine göre de kazançlar farklılık gösteriyor. Örneğin, Pazar günü saat 18:00 ile 20:59 arası çalışan bir moto kurye, paket başına 92 lira kazanıyor.

ÖNEMLİ

Tekirdağ’da Çöken Yolda Araç Kurtarıldı

Tekirdağ Çorlu’da yağmur sonrası çöken asfalt yol, bir otomobilin mahsur kalmasına neden oldu. Kepçe, aracın kurtarılması için 2 saat boyunca çalıştı.

Lily Allen’dan Şok Eden İtiraflar

Uzun süredir yaşadığı sıkıntılardan bahseden bir kişi, durumunun her geçen gün kötüleştiğini ve acısı dışında hiçbir şeye odaklanamadığını ifade etti. Bu süreç oldukça zorlayıcı.

Daha Fazlası!