GETİR’İN FAALİYETLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Geçtiğimiz yaz, Britanya’daki operasyonlarını sona erdiren Getir’in yaklaşık 250 milyon dolarlık sermaye desteği ile ikiye bölüneceği belirtilmişti. Türkiye’deki gıda ve market dağıtım faaliyetlerinin çoğunluk hissesinin Mubadala’ya ait olacağı ve Getir’in kurucusu Nazım Salur’un şirketten aktif bir rol almayacağı ifade ediliyordu. Salur’un, Getir Drive ve BiTaksi gibi diğer varlıkları yönetmesi bekleniyordu. 4 Eylül’de, Getir’in nihai kontrolünü devralmak amacıyla Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Mubadala, Rekabet Kurumu’na başvurdu. 27 Eylül’de ise Rekabet Kurumu, Getir Perakende Lojistik AŞ’nin tek kontrolünün dolaylı olarak Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınmasına izin verdi. Bu izinle birlikte, market ve yemek teslimatı işlerinin kontrolü söz konusu teşebbüs tarafından devralınmış oldu.
HİSSE DAĞILIMI VE SALUR’UN İDDİALARI
Getir’in e-ticaret ve mobilite gibi diğer faaliyetlerinin kontrolü kurucularında kalırken, çoğunluk hisseleri Nazım Salur, Serkan Borançılı ve Tuncay Tütek’e geçmişti. Yeni yapıda Getir’in kurucularının azınlık hissesi market ve yemek teslimatı işinde sürecekti. Salur, 15 Ocak’ta X’ten Mubadala’nın, “Getir’i ikiye bölmek için yaptığı anlaşmayı hukuksuzca yok saydığını” ve yönetiminde olması gereken şirketleri kendi bünyesinde tuttuğunu iddia etti. Salur, paylaşımında “Mubadala bizim haklarımıza çökmek istiyor.” ifadelerine yer verdi.
HUKUKİ SÜREÇLER VE GELECEK PLANLARI
Salur, iddialarını yineleyerek X’teki bildirisine dair şunları söyledi: “Getir’in Amsterdam’daki Genel Kurul’u, Mubadala’nın hissemize çökme planını onaylamak için hukuka aykırı şekilde toplandı. Başvurumuz üzerine 24 Ocak’ta Amsterdam Temyiz Mahkemesi’nde duruşmamız olacak. Türkiye ve İngiltere’de de hukuki mücadeleye devam edeceğiz.”
Türkiye’nin en popüler mobil uygulamalarından biri olan Getir, özellikle pandemi dönemindeki büyümesiyle birlikte milyarlarca dolarlık yatırım almış ve Avrupa’nın birçok ülkesinde ile ABD’de faaliyet göstermeye başlamıştı. Ancak pandemi sonrası yaşanan satış rakamlarındaki düşüş, şirketin hızlı bir değer kaybı yaşamasına yol açtı. İlk olarak yurt dışı operasyonlarını kapatan şirket, akabinde yemek ve dağıtım bölümünü Birleşik Arap Emirlikleri devlet fonu olan Mubadala’ya devretmişti. Gazete Oksijen yazarı Elif Ergu Demiral, Mayıs ayında Mubadala ve Salur arasındaki çekişmeyi kaleme almış ve yazısında Mubadala’nın Salur’un görevini bırakmasını istediğini belirtmişti.