ANTALYA’DA MUZ ÜRETİMİ VE TAŞIMACILIĞI
Antalya’nın Alanya ilçesinde sabahın erken saatlerinde seralarda yetişen muzlar dikkatle toplanıyor. Toplanan muzlar kamyonetlerle depolara taşınıyor. Üreticiler, tüccara 35 TL’ye sattıkları muz fiyatından oldukça memnun. Muz üretiminin ve ticaretinin merkezi haline gelen Alanya’da, sabah ilk ışıklarla birlikte seralardan kesilen muzlar toptancı haline yönlendiriliyor. Burada muzlar temizlendikten sonra sarartma işlemi için depolara kaldırılıyor. Depolarda çalışan işçiler, işlerini severek yaptıklarını ve üretime katkı sağlamanın kendilerini mutlu ettiğini belirtiyor.
YERLİ MUZUN ÖNEMİ
Muz fiyatlarındaki son dönem artışı, üreticinin yüzünü güldürüyor. Üreticiler, ithal muz yerine yerli muza yönelmenin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını dile getiriyor. Alanya’da yetişen muzların iç pazarda gördüğü ilgi, üreticileri memnun ediyor. Seralardan kesimi yapılan ve toptancı haline yönlendirilen muzlar, 35 TL’lik fiyatıyla üreticiler tarafından beğeniliyor.
ÜRETİMİN DESTEĞİ
Demirtaş’taki toptancı haline sabah erken saatlerde muzlarını getiren Mehmet Yanıkoğlu, “Bahçemde 5 dönüm arazide muzları yetiştiriyorum. Sabah erken kalktık, iki arkadaşımla beraber muzları kestik ve Demirtaş’taki toptancı haline getirdik. Fiyatlar gayet güzel, bundan iyisi can sağlığı” diyor. Alanya’da muz üretiminde daha çok iç pazar üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade eden komisyoncu Hüseyin Mecek, sabahın ilk ışıklarıyla bahçelerden muz kesiminin ardından temizlik, yıkama ve paketleme işlemlerinin yapıldığını belirtiyor. Mecek, “Muzda ihracatımız yok, iç bölgelere çalışıyoruz. Ağırlık İstanbul bölgesi” şeklinde ekliyor.
ÜRETİCİLERDEN İTHAL MUZA TEPKİ
Alanya’nın Demirtaş Mahallesi’nde 8 dönüm serada muz yetiştiren Mazlum Ağrılı, “18 yıldır muz üretimi ile uğraşıyorum, memnunum ve keyifle çalışıyorum. Şu an fiyatlar iyi durumda. Yetkililerden ricam, ithal muzu içeriye almasınlar, yerli muzda bizi güçlendirsinler” diyor. Alanya İshaklı Mahallesi Muhtarı ve muz üreticisi Rasim Okyanus, “Demirtaş bölgesi olarak 15 bin dönüm üretim yapmaktayız. Halkın geçim kaynağı avokado ve muz üretimidir. İthal muz girdiğinde fiyatlar düşüyor ve üretici mağdur oluyor” şeklinde konuşuyor. Okyanus, fiyatların artmasının devam etmesini umuyor.