NSEB Projesi, Enerji Verimliliğini Artıracak

ÇEVRE DOSTU BİNALAR YOLDA

Tekirdağ’daki Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi’nden Doç. Dr. Veysel Akyüncü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar’ (NSEB) projesinin 2025’ten itibaren zorunlu hale geleceğini belirtti. Doç. Dr. Akyüncü, bu projenin enerji verimliliğini önemli ölçüde artıracağını vurgulayarak, “Ülkemizde enerji verimliliği yüksek, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde eden ve enerji tüketimini en aza indirgeyerek çevresel etkileri azaltan yapıların inşasını hedefliyor” dedi.

YENİ YASALAR ENERJİ ÜRETİYOR

1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olmak üzere 2 bin metrekare ve üzerindeki konutlarda ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar’ projesinin uygulamaya konulacağını açıklayan Doç. Dr. Akyüncü, “Proje ile birlikte yeni yapılara güneş paneli sistemi uygulanmaya başlayacak. Kullanılan enerjinin en az yüzde 10’u yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak. Bu sayede, enerji verimliliğini arttırarak çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için önemli bir adım atılmış olacak” şeklinde konuştu. Yeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu hale gelecek ve bu durum inşaat sektöründe enerji verimliliği standartlarını yükseltecek.

ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEK

Doç. Dr. Akyüncü, projenin bina giderlerine fayda sağlayacağını ifade ederek, “Gerek işletmeler gerek konutlar için önemli bir yönetmelik. 2 bin metrekare üzerindeki yapılarda uygulanacak olan bu yenilik, enerji verimliliğini ciddi ölçüde artıracak. Elektrik giderlerinde iyileştirme sağlanacak ve bu durum pek çok ekonomik yansıma gösterecek” dedi.

TALİPLER ARTIYOR

Güneş paneli sistemi uygulayıcı firma yetkilisi inşaat mühendisi Ali Melih Tecer, Türkiye’de elektrik ve enerji giderlerinin yaklaşık yüzde 30-35’inin konutlarda tüketildiğini belirtti. Projenin, enerji tasarrufunu sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak ve yapıların kendi enerjilerini üretmesini sağlamak açısından önemli bir adım olduğunu dile getiren Tecer, “Vatandaşımıza sağladığı faydalar arasında aidatların düşmesi ve ortak alanların enerji gereksinimlerinin karşılanması yer alıyor. Talep oldukça yoğun” ifadelerini kullandı.

ÜLKE EKONOMİSİNE FAYDA

İnşaat firması genel müdürü Doğan Tercan, yılda yaklaşık 3 bin konut ürettiklerini ifade ederken, “Bakanlığın aldığı bu karar devrim niteliğinde” dedi. Tercan, “Eğer inşaat alanınız 2 bin metrekareyi geçiyorsa ve kullanacağınız enerjinin minimum yüzde 10’unu yenilenebilir kaynaklardan sağlama zorunluluğu getiriliyorsa, bu tüketici açısından çok faydalı” diye belirtti. Tercan, alıcıların konfor alanlarını genişleterek, konut alırken enerji özelliklerini artık sorgulayacaklarını da ekledi.

ÖNEMLİ

Bismil Adliyesi Derecesi Değiştirildi

Bismil Adliyesi'nin bölge derecesi 4'ten 3'e indirildi, ayrıca bazı ilçelerin yargı çevreleri yeniden düzenlendi.

Trablus’ta Çatışmalar Yeniden Patlak Verdi

Trablus'ta silahlı gruplar arasında çatışmalar başlamasıyla birlikte Mitiga Havalimanı'ndaki uçuşlar durdu. Libya Kızılayı alarm durumuna geçti, BM sivillerin güvenliğinden endişeli.

Daha Fazlası!