Okullarda Şiddet Sorunu: Squid Game Etkisi

OKULDA ŞİDDET OLAYLARI VE DİZİ ETKİSİ

Squid Game’in ikinci sezonunun yayınlanmasıyla birlikte okullardaki şiddet hadiseleri dizi etkisiyle artıyor. Bazı öğrenciler, dizideki oyunları kendi aralarında uygulayarak en zayıf kalanı cezalandırıyor. Bir okulda popüler hale gelen bu oyunlar hızla diğer okullara yayılıyor. Geçtiğimiz ay yayımlanan Güney Kore yapımı ‘Squid Game’ (Kalamar Oyunu) adlı dizinin oyunlarının çocuklar tarafından taklit edilmesi, tartışmalara neden oluyor. Dizide yer alan ‘halat çekme’ ve ‘ebe tura 1-2-3’ gibi çocuk oyunları, kaybedenlerin ölümle sonuçlanan bir şekilde oynanıyor. Bazı öğretmenler, bu oyunları oynayan çocukların, kaybedenlere şiddet uyguladığına dair bulgulara ulaşıyor.

ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMAK

Bu konudaki araştırmalar, şiddet sahnelerine maruz kalan çocukların saldırganlığı frenleyen duygu tepkilerinin azalığına işaret ediyor. Hürriyet’e açıklama yapan Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu, “dizide, özellikle paraya ihtiyacı olan insanlar ödül kazanmak için oyuna katılıyorlar. Bu oyunlar çocuk oyunu gibi basit görünse de para için başkalarının ölümünün göze alındığı bir yarışma sistemi. Güya ‘ben öldürmüyorum, oyunun sonucu bu’ diyerek sorumluluğu üzerinden atma hali var. Çocuklarda bunun yansıması ise farklı. Onlar para ve ihtiyaç boyutuna bakmıyorlar. Ancak bir oyunda birisinin zarar görmesinin ‘kabul edilebilir’ olduğunu algılıyorlar. Dolayısıyla gidip bir arkadaşına direkt vurması zihninde yanlış bir davranış olarak kodlanmışken, her iki tarafın da sonucunu bildiği ve kabul ettiği bir oyun altında şiddet meşrulaşıyor.”

YAYILIM VE KOSTÜM KULLANIMI

Dizide çocuk oyunlarının farklı versiyonları da ortaya çıkıyor. Her çocuk ortamında bu oyunların oynanışı değişebiliyor. ‘Tuzluk’ oyununda dizideki şekilleri çizerek kendi belirledikleri kurallara göre kaybeden cezalandırılıyor. ‘Halat çekme’, ‘ebe tura 1-2-3’ gibi çocuk oyunları da Squid Game’deki gibi şiddet içeren şekilde uygulanabiliyor. Bir okulda popüler hale gelen bu oyunlar hızla diğer okullara yayılarak en zayıf kalanın cezalandırmasına sebep oluyor. Ayrıca çocukların dizideki kostümleri giydiği ve peluş oyuncaklarla oynadığı gözlemleniyor. Anne babalar, bu tür ürünlerden çocukları uzak tutmayı unutmamalı.

GEÇMİŞ ÖRNEKLER VE UYARILAR

Dizinin 2021’de yayınlanan ilk sezonu da benzer tartışmalara yol açtı. ABD’nin New York eyaletinde bazı ilkokullar, ‘Şiddeti özendirme’ endişeleri nedeniyle Squid Game’e ait Cadılar Bayramı kostümlerini yasakladı. Avustralya’da ise bir çocuk dizideki ‘dalgona’ oyunu için şekeri eritirken hastanelik oldu. Yakın zamanda İstanbul’da bir gencin Squid Game kostümüyle geldiği otobüs durağında, oyuncak silah görüntüsüyle korku yarattığı görüldü.

VELİLER İÇİN UYARI YAZISI

Bahçeşehir Koleji, velilere Squid Game dizisinden ötürü çocukları şiddete yönlendirme ihtimaline karşı bir bilgilendirme yazısı yolladı. “Özellikle sosyal medya platformlarında diziden ilham alınarak oluşturulan meydan okumalar ve şiddet içerikli oyunlar, çocuk ve gençler için büyük bir risk oluşturmakta. Bu durum, ebeveyn kontrolü ve dijital içerik takibi her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Teknolojik aletlerin kontrollü bir şekilde kullanımını sağlamak oldukça önemlidir” açıklamasını yaptı.

ÖNEMLİ

Menajer Ayşe Barım İçin Tutuklama Talebi

Gezi Parkı olaylarına katıldığı iddiasıyla gözaltına alınan Ayşe Barım, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Ayşe Barım İçin Tutuklama Talebi İstendi

Menajer Ayşe Barım, Gezi Parkı olayları dolayısıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Daha Fazlası!