Özel Okul Velilerine Ders Kitabı Ücretsiz Olacak

ÖZEL OKULLARDA DERS KİTAPLARI ÜCRETSİZ OLACAK

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, gelecek eğitim öğretim döneminde özel okullarda çocukları olan veliler, “ders kitabı” adı altında hiçbir ücret ödemeyecek. Devlet okullarında uygulanan sisteme benzer biçimde, özel okullarda da Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan ders kitapları kullanılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere yönelik eğitim faaliyetlerinin merkezini, yardımcı kaynaklar yerine ders kitapları olarak belirliyor. Bu nedenle, özel okullarda okutulacak ders kitaplarıyla ilgili mevzuatta yeni düzenlemeler gerçekleştirildi.

YENİ YÖNETMELİK VE DERS KİTAPLARININ ZORUNLULUĞU

Bakanlık, geçen yıl yaptığı düzenlemeyle 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm özel okullarda Bakanlık onaylı olan ücretsiz ders kitaplarının okutulmasının zorunlu hale geleceğini duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından, 3 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e yeni bir madde eklendi.

Yeni düzenleme, özel okullardan velilerden “ders kitabı” adı altında herhangi bir ücret alınamayacağını belirtiyor. Bu sayede, Bakanlık denetiminden geçmeyen ders kitapları kullanılarak yanlış öğrenmelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu durumu destekleyen esas ise, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ders kitaplarının tüm eğitim kademelerinde ücretsiz olarak dağıtılmasına dayanıyor.

DERS KİTAPLARINA ONAY SÜRECİ

Türkiye’deki resmi ve özel okullarda, Bakanlık birimlerince hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan öğretim programları uygulanırken ders kitaplarının da bu onaylara uygun olarak yazılması gerekiyor. Her ders kitabı, öğrencilere ulaşmadan önce Bakanlık tarafından ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor.

Bakan Tekin, merkezi sınavlarda MEB onaylı ders kitaplarının belirleyici olduğunu vurguladı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merkezi sınav sorularının hazırlanmasında, Millî Eğitim Bakanlığı öğretim programları ile Bakanlık onaylı ders kitaplarının rehber olarak alındığını belirtmiştir. Bu bağlamda, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki sınav, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve diğer merkezi sınavlarda Bakanlıkça hazırlanan ders kitaplarının kaynak oluşturması hedefleniyor. Ayrıca, özel okullara giden çocukların farklı ders kitapları için yaşadığı ekonomik zorlukların aşılması da amaçlanıyor.

DERS KİTABI ÜCRETLERİNİN DENETİMİ

Mevzuat gereği “derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulması” ve “ders kitabı için ücret talep edilmeme” konularında özel okulların yönetimlerinin çeşitli sorumlulukları bulunuyor. 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren, sınıflarda okutulan ders kitaplarının Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kitaplar olup olmadığının denetimi yapılacak. Aynı zamanda, velilerden “ders kitabı” için ücret talep edilip edilmediği de denetlenecek.

CEZAİ MÜEYDİDE UYGULANACAK

Milli Eğitim Bakanlığı, gelecekteki eğitim öğretim yılında da talep edilip edilmediğine bakılmaksızın, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabı göndermeye devam edecek. Bakanlığın ücretsiz sağladığı ders kitaplarını kullanmayan veya “ders kitabı” adı altında velilerden ücret talep eden özel okullara, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7. maddesinde belirtilen cezai müeyyideler uygulanacak. Bu madde, tekrarı halinde brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezası ve kurum açma izninin iptali gibi yaptırımları öngörüyor.

ÖNEMLİ

Misli’den Günün Şampiyon Bahis Yorumları

Misli yazarları, günün "Şampiyon Oranlı" maçlarını yorumladı. Misli ile maç heyecanını daha yüksek oranlarla yaşamak mümkün. İşte önerilen şampiyon seçimleri.

Trabzon’da Kadınlar Rölyef Sanatıyla Kazanıyor

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Rölyef tablo kursunda katılımcılar, sanatı öğrenirken ürettikleri eserlerle aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

Daha Fazlası!