PARION ANTİK KENTİNDE YÜRÜTÜLEN KAZILARDA SU ALTINDA YENİ BULUNTULAR
Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırlarında yer alan Parion antik kenti, 2 bin 700 yıllık geçmişiyle tarihi zenginlikler barındırmaya devam ediyor. Bu yıl Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş liderliğindeki ekip tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, Parion’un 2’nci antik limanına ait izlere rastlandı. Parion’un su altında da kazı çalışmalarına başlanması, antik kentin tarihi ve mimari yapısının daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlıyor.
PARION KAZILARININ 20. YILINDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN ÖNEMİ
Kazı çalışmalarının bu yıl 20. yılını kutlayan Parion ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İÇDAŞ A.Ş.’nin destekleriyle amacına ulaşmaya devam ediyor. Prof. Dr. Vedat Keleş, Parion’da hem kazı çalışmalarının hem de restorasyon-konservasyon çalışmalarının önemine vurgu yaparak, antik kentin gelecek kuşaklara aktarılması ve bilim insanı yetiştirme konusunda çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, su altı çalışmalarının başlamasıyla Parion’un askeri liman olma ihtimali üzerinde yeni araştırmalar yapılacağının altını çizdi.
KAZI EKİBİNİN DEVAM EDEN ÇALIŞMALARINDAKİ ZORLUKLAR
Parion Antik Kenti’nde 2 farklı sektörde devam eden kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Vedat Keleş, tiyatro ve agora sektörlerinde yoğunlaştıklarını belirtti. Tiyatro sektörünün özellikle yüksek tahribata sahip olduğunu ve çalışmaların bu nedenle yavaş ilerlediğini dile getiren Keleş, ekibin az sayıda işçiyle çalıştığını ancak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti. Ayrıca, restorasyon çalışmalarının da aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi.