ANTALYA’DA ANTİK ÇEŞME SUYA KAVUŞTU
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’de başlatılan tarihi çeşmelerin yeniden suyla buluşturulması çalışmaları çerçevesinde, Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’ndeki Antoninler Çeşmesi’nin ardından, Kibyra Antik Kenti’ndeki Anıtsal Çeşme’de yer aldı. Şimdi de, Antalya’daki Perge Antik Kenti’nde yer alan 1800 yıllık Kestros Çeşmesi yeniden suyla buluştu. Aksu ilçesi sınırları içerisindeki Perge Antik Kenti, Pamfilya bölgesinin eski başkenti olarak biliniyor ve burada yapılan kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor.
KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
1946 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılan kazılar, Prof. Dr. Jale İnan ve Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu tarafından sürdürülmüş, şu anki çalışmalar da Prof. Dr. Şebnem Sedef Ç okay Kepçe tarafından gerçekleştiriliyor. Tunç Çağı’na kadar uzandığı düşünülen Perge, Helenistik dönem boyunca eski dünyanın en zengin ve güzel şehirleri arasında yer almakta. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan antik kent, en dikkat çekici çeşmesi Kestros’ta su akıtmaya yönelik 2 yılı aşkın süren çalışmalar sonunda yeniden su akıtıyor.
SU AKITIYOR VE TARİHİ ÖNEMİ VAR
Perge Antik Kenti aynı zamanda Yunan matematikçi Apollonios’un doğum yeri olarak biliniyor ve burada 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan Kestros Çeşmesi, yeniden suya kavuşmuş durumda. Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Dönmez, “İlk su akıtma çalışmalarını 2022’de gerçekleştirdik ve sistemin çalıştığını gördük. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle projeyi hayata geçirdik” dedi.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞECEK
Dr. Aytaç Dönmez, Türkiye’de Sagalassos ve Kibyra antik kentlerinde de su akıtan iki antik çeşme olduğunu belirterek, Perge Kestros Çeşmesi’nin bu iki çeşmeden farklılık gösterdiğini aktardı. Çeşmenin hemen bitişiğinde bulunan lüks bir su hattı, antik dönemdeki zenginliği temsil ediyor. Şu an için restorasyon çalışmaları henüz gerçekleştirilmedi; ama kazı çalışmaları devam etmekte. Dr. Dönmez, bu yapı ile ilgili geniş kapsamlı bir restorasyon projesinin de yapılacağını ifade etti.
ANTALYA TURİZMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Çeşmenin mimari yapısı hakkında da bilgi veren Dr. Dönmez, antik yapının hem bir çeşme, hem de bir kapı işlevi gördüğünü ifade etti. Bu tür özellikleriyle Perge Antik Kenti için önemli bir yapı haline geldiğini belirten Dr. Dönmez, “Su akıtma faaliyeti, Antalya’nın kültürel varlıkları ve turizmi açısından büyük önem taşıyor” dedi. Bu bağlamda çeşmenin yeniden su akıtarak Antalya’ya canlılık katacağı düşünülüyor.