Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Elif Sümeyra Sabancı Birinci, yaptığı açıklamada, Türkiye’de her 10 gebelikten birinin prematüre doğumla sonuçlandığını bildirdi. Uzman Dr. Birinci, 37 haftadan önce doğan bebeklerin prematüre olarak kabul edildiğini ve bu bebeklerin yaklaşık olarak 2 yaş civarında yaşıtlarına yetiştiğini belirtti.
Prematüre doğumların kiloya değil, doğum haftasına göre değerlendirildiğini vurgulayan Birinci, “Doğum kilosu, bebeğin sağlık durumunu gösterir. 2.500 gramın altında doğan bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek denir ve kilo alımları dikkatle takip edilmelidir. Prematüre bebeklerin kilosu değil, doğum haftası önemlidir. En yüksek ölüm riski, 25 haftadan önce veya 500 gramın altında doğan bebeklerde görülür. Prematüriteye bağlı komplikasyonlar nedeniyle bebekler kaybedilmekte, ancakbu oran 32-33 haftalarda doğan bebeklerde belirgin şekilde azalmaktadır. Her 10 gebelikten biri prematüre doğumla sonuçlanmaktadır. Doğum haftası azaldıkça, organ gelişimi de azalır ve komplikasyon ihtimalleri artar” şeklinde konuştu.
Bu veriler, prematüre doğumların önemini ve prematüre bebeklerin özel bakıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu nedenle, prematüre doğumları önlemek ve erken doğan bebeklere uygun tıbbi destek sağlamak hayati öneme sahiptir.