İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen panelde, Prof. Dr. Celal Şengör madenciliğin çevreye etkileri üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şengör, çevrecilerin endişelerini zır cahillikle nitelendirirken, madencilik faaliyetlerinin doğayı tahrip etmediğini savundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen panelde, Prof. Dr. Celal Şengör, madencilik faaliyetlerine yönelik çevreci eleştirilere sert tepki gösterdi. Şengör, “Çevredeki insanları, yani maden açılmasın diyen sivri akıllıları rahatsız eden nedir, bir kere bunu tespit edeceğiz. Bunu tespit ettikten sonra yüzde 99.9 bakacaksınız, rahatsız olanlar zır cahildir.” ifadelerini kullanarak çevrecilere eleştiride bulundu.
Etkinlik kapsamında, eski maden sahalarının doğaya kazandırılması konulu panelde, madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri ve rehabilitasyonu konuşuldu. İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, uzmanlar eski maden sahalarının nasıl doğaya kazandırılacağını ve planlarını tartıştılar.
Panelde konuşan Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye’nin ithal ettiği madenlerin değerinin 98 milyar dolar olduğunu belirterek, madenlerin işlenmesi ve üretilmesiyle bu ithalatın önüne geçilebileceğini söyledi. Ayrıca, maden sahalarının rehabilitasyon süreçlerinin ve modellenmesinin önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Celal Şengör, çevrecileri “zır cahil grubu” olarak nitelendirirken, maden faaliyetlerinin doğayı değiştirdiğini, ancak tahrip etmediğini savundu. Öte yandan, Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye’nin ithal ettiği madenlerin milyarlarca yılda oluştuğunu ve bu kaynakların değerlendirilmesiyle cari açığın azaltılabileceğini belirtti.
Son dönemde Türkiye’de madencilik faaliyetleri özellikle doğal alanların korunması ve çevre bilinciyle ilgili tartışmalara neden olmuştu. Paneldeki uzmanlar, madencilikle ilgili çevresel etkileri en aza indirmek ve rehabilitasyon süreçlerini geliştirmek için çözüm önerileri sundular.