Prof. Dr. Ethem Görgün: 7’lik deprem olasılığı yüksek

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ VE ETKİLERİ

Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Silivri açıklarında oluşan ve çevre illerde de hissedilen 6.2 büyüklüğündeki deprem, 1999’daki büyük depremi yeniden akıllara getirdi. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisi Sismolog Prof. Dr. Ethem Görgün, depremle ilgili açıklamalarda bulundu ve “Tabii ki önümüzdeki yıllarda bu süreç farklı bir gelişecektir, evrilecektir ama şu anda bunun büyük Marmara depremi olduğunu söylemek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

DEPREMİN KIRILDIĞI FAY HATTI

Prof. Dr. Görgün, depremin Kuzey Anadolu fay hattı yakınında meydana geldiğini belirtti. “Depremin oluş yeri bu kırmızıyla gösterdiğim Kuzey Anadolu fay hattı. O meşhur Kuzey Anadolu fay hattımız. Bu fayın üzerinde çok yakın bir konumda, Marmara Çukurluğu’na yakın bir bölgede 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.” dedi. Ayrıca, bu depremin, Kuzey Anadolu fayının ana yapısında değil, ikincil bir fayda gerçekleştiğini vurgulayarak “Buradaki 6.2 büyüklüğünde bir deprem çok büyük bir fayı kırmadı.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK DEPREM OLAĞANLIĞI

Prof. Dr. Görgün, İstanbul’da korkulan büyük depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Bu büyük İstanbul depremi değil tabi ki. Ana fayın yandaki tali, ikincil kolları kırılıyor. Burada 7’nin üzerindeki yani 7.2-7.4 gibi depremin olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor.” dedi. Ayrıca, ikincil fayların 5.8, 6.2’lik depremlerle süreç içerisinde kırılmaya devam edeceğini belirtti.

DEPREMİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Görgün, meydana gelen depremin 13 kilometre derinlikte olduğunu ve sığ olduğu için yüksek hissedildiğini söyledi. “Depremin ivmesi düşük olduğu için 10-13 saniye arasında sürdü. Düşük bir ivmeye sahip olduğu için dalgalar çabuk sönümlendi.” ifadesini kullandı.

ARTÇI DEPREMLER VE GÜVENLİK

Artçı depremlerin olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Görgün, “Buradaki süreç 2019’daki Silivri depremi sürecine benziyor. Eğer evlerinizde herhangi bir sıkıntı yoksa, girmenizde bir sakınca yok ama yapısal sorunlar varsa, mutlaka binanın analizini yaptırmalısınız.” dedi. 6.2 büyüklüğündeki depremin genellikle binaların yıkılmasına neden olmadığını vurgulayan Görgün, “Bu süreç muhtemelen 1 hafta sürecektir. Artçıların maksimum 5.2’yi geçmeyeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK MARMARA DEPREMİ İLE İLGİLİ ENDİŞELER

Son olarak, Prof. Dr. Görgün, büyük Marmara depremi hakkında bilgi verirken, “Büyük Marmara depreminin 7.0’nin üstünde olması bekleniyor. Şu anda bunun büyük Marmara depremi olduğunu söylemek mümkün değil. 6.2’lik bir depremden 7.2’lik bir deprem oluşması için 33 kat enerji farkı gerekmektedir.” dedi. Çevre illerde de artçı depremlerin hissedileceğini belirten Görgün, “Yavaş yavaş enerji sönümleniyor.” dedi.

ÖNEMLİ

MHP Başkanı Bahçeli, Anneler Günü’nde mesajında huzur ifade etti

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Anneler Günü'nde evlat acısı çeken annelere vurgu yaparak, acının süreklli olduğunu belirtti. "Gözyaşları dinmedikçe huzur bulamayız" dedi.

Trump, 4 ayda yalnızca 12 brifing aldı

Donald Trump, ikinci döneminde yalnızca 12 istihbarat brifingi alarak güvenlik uzmanlarını endişelendirdi. Brifing sıklığı eleştirildi ve karmaşık bilgilerin gözden kaçma riski vurgulandı.

Daha Fazlası!