BİNGÖL’DE DEPREM RİSKİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER KONUŞULDU
Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu konferansta önemli açıklamalarda bulundu. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe mimarlar, mühendisler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
LEVHA HAREKETLERİ VE DEPREM OLUŞUMU
Görür, depremlerin levha sınırlarındaki hareketler sonucu meydana geldiğini belirterek, “Anadolu ve Avrasya levhaları arasında sürekli bir hareket var. Faylar stresle doluyor, tıpkı bir kumbara gibi. Stres birikimi belirli bir seviyeye ulaştığında deprem kaçınılmaz oluyor” dedi. Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı’nın zamanı geldiğinde mutlaka deprem üreteceğini vurgulayan Görür, bu sürecin engellenemeyeceğinin altını çizdi.
YEDİSU FAYI İÇİN KRİTİK UYARI
Yedisu Fayı’nın 250 yıllık periyodunu tamamladığına dikkat çeken Görür, “1784’ten bu yana geçen sürede fay stresini doldurdu. 1939 Erzincan depreminde bile kırılmayan bu fayın artık kırılma zamanı geldi. Bunu bilimsel verilere dayanarak söylüyorum” ifadelerini kullandı. Görür, depremin ne zaman olacağının öngörülemez olduğunu ancak Bingöl’ün deprem dirençli hale getirilmesinin şart olduğunu dile getirdi.
DEPREM ÖNCESİ ALINACAK TEDBİRLERİN ÖNEMİ
Konuşmasında deprem öncesi hazırlıkların hayati önem taşıdığını belirten Görür, “Deprem olmadan zarar tespit çalışmaları yapılmalı. Kentlerimizi güvenli hale getirmek için bilimsel veriler ışığında hareket etmeliyiz” çağrısında bulundu. Program, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.