BİNGÖL’DE DEPREM UYARISI: YEDİSU FAYI ELİ KULAĞINDA
Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu konferansta önemli açıklamalarda bulundu. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Görür, depremlerin levha hareketleri sonucu oluştuğunu vurguladı.
ANADOLU LEVHASINDAKİ HAREKETLİLİK DEPREM RİSKİNİ ARTIRIYOR
Görür, “Faylar stresle dolar. Stres dediğimiz birim alana düşen kuvvet demektir. Levhalar hareket ettikçe sizin görmediğiniz, duymadığınız şekilde her sene 1-2 santimetre hareket ettikçe stres bu fayların içerisine dolar. Aynen kumbara gibi. Tam fayın sürtünme yaptığı yerlerde gittikçe orada daha fazla birikir, deprem üretir” dedi. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın zamanı geldiğinde deprem üreteceğini belirten Görür, bunun engellenemeyeceğini ifade etti.
YEDİSU FAYI İÇİN KRİTİK UYARI: 250 YILLIK PERİYOT DOLDU
Yedisu Fayı’nın 250 yılda bir dolduğunu belirten Görür, “Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayının eli kulağındadır. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum” şeklinde konuştu. 1939 Erzincan depremini hatırlatan Görür, Yedisu Fayı’nın en son 1784 yılında kırıldığını ve 250 yıllık sürenin tamamlandığını vurguladı.
BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA DEPREM HAZIRLIĞI ÇAĞRISI
Görür, “Bir de sağda solda bir sürü deprem oluyor, o depremler enerjiyi, stresi transfer ediyor. Dolayısıyla ‘Yedisu Fayı kırıldı kırılacak’ derken bunu kehanet olsun diye demiyorum. Bilimsel verilere göre diyorum ama zamanını kimse bilemez” dedi. Önemli olanın depremin zamanı değil, Bingöl’ün deprem dirençli hale getirilmesi olduğunu belirten Görür, katılımcıların sorularını yanıtladı. Programa mimarlar, mühendisler ve vatandaşlar katıldı.