BİNGÖL’DE DEPREM RİSKİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER KONUŞULDU
Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu konferansta önemli açıklamalarda bulundu. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte deprem riskleri ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.
LEVHA HAREKETLERİ VE DEPREM OLUŞUMU
Görür konuşmasında, “Depremler levha sınırlarındaki hareket sonucu oluşuyor. Anadolu levhası ile Avrasya levhası arasında devamlı hareket var. Deprem olmadan vereceği zararların tespit edilmesi gerekiyor” dedi. Fay hatlarının işleyiş mekanizmasını anlatan Görür şöyle devam etti: “Faylar stresle doluyor. Stres dediğimiz birim alana düşen kuvvet demek. Levhalar hareket ettikçe her yıl 1-2 santimetre kayma oluyor ve bu stres faylarda birikiyor. Tıpkı kumbara gibi. Fayın sürtünme yaptığı yerlerde bu stres birikerek deprem üretiyor.”
YEDİSU FAY HATTI İLE İLGİLİ KRİTİK UYARI
Yedisu Fayı’nın 250 yıllık periyodunu tamamladığını vurgulayan Görür, “Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayının eli kulağındadır. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum” ifadelerini kullandı. Görür, fay hattının tarihsel aktivitesine dikkat çekerek şunları ekledi: “1939’da Erzincan depremi oldu, yaklaşık 40 bin kişi öldü. Erzincan’dan geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın en doğu ucu Erzincan ile Karlıova arası, Yedisu Fayı. Bu fay 1939 yılında dahi kırılmadı, en son kırılması 1784 yılıdır.”
DEPREME DİRENÇLİ KENTLEŞME VURGUSU
Bilimsel verilere dayanarak yaptığı uyarıları sürdüren Görür, “1784’ten bu yana 250 sene geçti fay stresi doldurdu. ‘Yedisu Fayı kırıldı kırılacak’ derken bunu kehanet olsun diye demiyorum. Bilimsel verilere göre diyorum ama zamanını kimse bilemez” dedi. Görür konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Önemli olan da zaman değil, önemli olan ‘Bingöl’ü deprem dirençli nasıl yaparız?’ sorusunun cevabıdır.”
KATILIMCILARIN SORULARI YANITLANDI
Programın son bölümünde Prof. Dr. Görür, katılımcıların deprem riskleri ve alınması gereken önlemlere yönelik sorularını yanıtladı. Etkinliğe mimarlar, mühendisler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.