Rekreasyonel balıkçılıkta ‘ücret’ çağrısı!

1 Eylül’de başlayan ve devam eden av sezonunda balıkçılar ağlarını denizlere atmaya devam ediyor. Dip trolü ve gırgır ağları ile genel balıkçılık 15 Nisan 2024’te sona ererken, bu kısıtlamadan muaf lisanslı kıyı ve eğlence amaçlı olta balıkçıları yıl boyunca balık tutabilir. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, sürdürülebilir kıyı ve rekreasyonel balıkçılık için bilinçli balıkçılığın önemine vurgu yapıyor. Sorumlu uygulamaları sağlamak için eğlence amaçlı olta balıkçılığı için bir ücret düzenlemeyi ve talep etmeyi öneriyor.

Prof. Dr. Kocabaş, balıkçılık kaynaklarının tükenmesine katkıda bulunan bilgisiz ve eğitimsiz olta balıkçılarının sayısının arttığına ışık tutuyor. Mevcut düzenlemelere rağmen, katı uygulama eksikliğine ve eğlence amaçlı balıkçılığın getirdiği zorlukları ele almak için önlemlere duyulan ihtiyaca dikkat çekiyor.

  • Balıkçılık lisansları, belirli bir eğitim veya nitelik gerektirmeden Türk vatandaşları için mevcuttur.
  • Kişi başına günlük limit 5 kilogram olarak belirlenmiştir ve eğlence amaçlı olta balıkçılarının yakaladıkları balıkları satmalarına izin verilmemektedir.
  • Eğlence amaçlı olta balıkçılarının faaliyetlerini izlemek için sağlam bir sistemin olmaması, düzensiz ve potansiyel olarak zararlı balıkçılık uygulamalarına yol açmaktadır.

Prof. Dr. Kocabaş, hesap verebilirliği artırmak ve olta balıkçılarının izlenmesi ve düzenlenmesi için bir sistem oluşturmak için rekreasyonel balıkçılık lisansları için bir ücret getirilmesini önermektedir. Cezalar mevcut olsa da, gevşek uygulama nedeniyle gerekli caydırıcı etkiden yoksun olduklarını vurguluyor. Daha katı önlemlerin uygulanmasını ve eğlence amaçlı olta balıkçılığı için resmi bir tanımlama sistemi getirilmesini öneriyor.

  • Profesör, kıyı şeridi ve su kütleleri boyunca düzenlemeleri izlemeye ve uygulamaya adanmış bir “balıkçılık polisi” kurulmasını savunuyor.
  • Balıkçılığın rekreasyonel ve stres giderici yönlerine rağmen, bilinçli ve sorumlu olta balıkçılığı uygulamalarına duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Zorluklara rağmen, sorumlu balıkçılık uygulamalarını destekleyen olta balıkçıları var. Trabzon’da olta balıkçılığı yapan Cemal Alemdar, olta balıkçılarının bilinç ve duyarlılık ihtiyacını dile getiriyor. Tarım Müdürlüğü’nden uyum için proaktif bir yaklaşım sergileyen resmi bir belgeye sahiptir.

Amatör olta balıkçısı Celil Yılmaz, balıkçılıkta şans unsurunu kabul eder, eğlence ve tedavi edici yönlerine vurgu yapar. Sürdürülebilir olta balıkçılığı için cılız balıkları denize geri bırakma ilkesine bağlı kalıyor.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Kocabaş’ın bilinçli ve düzenlenmiş rekreasyonel balıkçılık çağrısı, bilgisiz ve gözetimsiz olta balıkçılığı uygulamalarıyla ilişkili çevresel etkiyi ve kaynak tükenmesini ele almayı amaçlamaktadır. Bir ücret sisteminin uygulanması ve yaptırım önlemlerinin güçlendirilmesi, Türkiye’nin kıyı şeridinde sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarına katkıda bulunabilir.

ÖNEMLİ

Derbiye Yabancı Hakem Ataması!

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, yaklaşan maçta iyi bir hakemin görev almasının önemine dikkat çekti ve hakem atamalarının adil olmasını umduğunu ifade etti.

Med Partners, PRİDA’da İki Ödül Kazandı

PRİDA İletişim Ödülleri, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği tarafından düzenlenerek sektördeki başarılı projeleri onurlandırdı. Med Partners, etkinlikte iki ödül kazandı.

Daha Fazlası!