Ukrayna, ABD üretimi ATACMS ve İngiliz menşeli uzun menzilli Storm Shadow füzelerini Rus hedeflerine karşı kullanmaya başladı. Bugün Rusya, Batı’ya ilk tepkisini nükleer angajman kurallarını değiştirerek verirken, savaşta bir ilke tanıklık edildi. Ukrayna, Rusya’nın Dnipro kentine kıtalararası balistik füze fırlattığını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, koltuğunu bırakmasına günler kala Ukrayna savaşı dengesini değiştiren bir karar aldı. Biden, Amerikan yapımı ATACMS balistik füzelerinin Rus topraklarında kullanılmasına onay vermekle kalmadı, aynı zamanda Ukrayna’ya anti-personel kara mayını verilmesine de izin verdi. Anti-personel mayınları, tank gibi askeri hedefler yerine insanları hedef alıyor. ABD’li yetkililer Ukrayna’nın bu mayınları yoğun yerleşim alanlarında kullanmayacağı taahhüdünde bulunsa da, atılan adımlar Kremlin’i öfkelendirdi.
UZUN MENZİLLİ SİLAHLARDA DEĞİŞİM
Ukrayna, uzun menzilli silahlar konusundaki beklenen izni aldıktan sonra hafta başında ABD üretimi ATACMS füzeleri ile Rusya’yı hedef aldı ve sonrasında İngiltere yapımı uzun menzilli Storm Shadow (Fırtına Gölgesi) füzelerini kullandı. Rusya’nın ABD ve İngiltere’nin bu hamlelerine verdiği ilk yanıt, nükleer angajman kurallarında değişiklik yapmak oldu. Kremlin’in bu kararı ve sonrasındaki adımlar, Avrupa’da tedirginliğe sebep oldu. ABD, İtalya, Macaristan, İspanya ve Yunanistan, Rusya’dan gelebilecek büyük bir saldırı ihtimali nedeniyle Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki temsilciliklerini geçici olarak kapitirirken, Almanya ve Kuzey ülkeleri ek önlemler almaya başladı.
RUSYA’NIN İLK KITALARARASI FÜZE FIRLATILIŞI
Ukrayna, bugün tansiyonu artıran bir açıklama yaptı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın bu sabah Ukrayna’ya ilk kez kıtalararası balistik bir füze fırlattığını açıkladı. Daha önce savaştan hiç kullanılmayan füzenin Astrahan’dan fırlatıldığı ve Ukrayna’nın orta kesiminde yer alan Dnipro kentindeki kritik altyapıyı hedef aldığı belirtildi.
RS-26 RUBEZH FÜZESİ
Rus medyası daha önce, Moskova’nın Hazar Denizi kıyısındaki Astrahan’dan RS-26 Rubezh füzelerini fırlatmaya hazırlandığını bildirmişti. Batılı füze uzmanlarına göre, hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıyabilen RS-26, daha önce savaşta kullanılmadı. Ses hızının beş katı hızla uçtuğu söylenen bu füze, 250-300 km menzil taşıyan ATACMS ve Storm Shadow füzelerinden çok daha etkili.
ZAMANLAMA ÖNE ÇIKIYOR
Washington’ın Ukrayna’ya anti-personel mayınları sağlama ve Rus topraklarında uzun menzilli füzelerin kullanımına izin verme kararı, Rus ordusunun cephe hattındaki kazanımlarını hızlandırdığı bir dönemde geldi. Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) verilerine göre, Rusya’nın geçen yıla göre 2024’te altı kat daha fazla toprak kazandığı ve doğudaki Donbas bölgesinde Ukrayna’nın stratejik lojistik merkezlerine doğru ilerlediği görülüyor. Tüm bu gelişmeler, ABD’de Donald Trump yönetiminin iktidara geleceği ve belirsizliğin artacağı bir dönemle örtüşmekte. ABD’nin seçilmiş başkanı Trump, Ocak ayında görevi devraldığında savaşı sona erdireceğini belirtmişti ve bazı yorumcular, Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardımı tamamen kesme olasılığı konusunda endişeli.